Skjul områdevelger

Del 2 – Innbyggererfaring med covid-19 og rehabilitering

Opplæringspakke – Rehabilitering etter covid-19  Del 2 – Covid-19, innbyggererfaring og senfølger

Mange personer i Oslo var smittet og syke pga covid-19 og mange har slitt med senfølger etter sykdommen.

Her ser du film om Bekim som deler sine erfaringer med covid-19. Rehabiliteringstilbudet på det tidligere LHL sykehuset, nå Cathinka Guldbergs Sykehus, Lovisenberg Rehabilitering og på Stovner frisklivssentral var viktig for Bekim.

I dette foredraget, møter du Tom Rosenvinge som var en av de første som ble smittet og alvorlig syk på grunn av  covid-19  Han har ledet LHL sin interessegruppe for covid-19 og også holdt mange innlegg for deltakerne på  Frisklivssentralene i Oslo. Her deler Tom sine erfaringer som brukerrepresentant med medarbeidere i kommunen.

Rehabilitering kan sees på som en skole der man lærer hvordan rehabilitere seg selv. Hvor lang tid det tar å komme seg, er individuelt.

Behov for fysisk trening og trening av lungekapasitet kan være lettere å akseptere enn å jobbe med mentale utfordringer.

Tom Rosenvinge

De dårligste covid pasientene

I løpet av pandemien var mange innlagt på sykehus og av disse var flere alvorlig syke og fikk intensivbehandling.

Filmen under er et foredrag av overlege Jon Henrik Laake som viser hvordan de sykeste pasientene på intensivavdelinger har vært behandlet. Foredraget ble tatt opp i 2020, men er fortsatt aktuelt. Her vil du få kunnskap om de komplekse utfordringene intensivbehandlede pasienter kan oppleve, uavhengig av opprinnelig diagnose. Han snakker vider om viktigheten av rehabilitering av denne pasientgruppen.

Informasjon til innbyggere og helsepersonell

Innbyggere som er smittet av covid-19 og deres pårørende kan ha stort informasjonsbehov, både om sykdommen, egenmestring og oppfølging ved helseplager og senfølger etter covid-19. Oslo kommune har derfor lagt ut informasjon på sine nettsider.

Akershus universitetssykehus HF har utarbeidet informasjon på 15 språk rettet mot innbyggere .

På Helsenorge.no er det publisert informasjon til personer som sliter med senfølger etter covid-19.

Under pandemien var mange med innvandrerbakgrunn smittet og syke. Under følger lenker som kan gi nyttig informasjon til ulike målgrupper: