Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Sentralt venekateter (SVK)

Prosedyrer om stell og håndtering av sentralt venekateter (SVK).

Sentralt venekateter er bøyelig rør av plastmateriale som føres inn i en vene og innover mot hjerte, slik at spissen ligger i en stor vene nær innmunningen i høyre forkammer (Store medisinske leksikon).

Sentralt venekateter brukes til infusjon av næringsløsninger og medikamenter og når man skal måle sentralt venetrykk. Hos større barn og voksne legger man vanligvis inn sentrale venekatetre i de store, dyptliggende venene som ligger inn under kragebeinet (vena subclavia) eller på halsen (vena jugularis interna). Sentralt venekateter kan også legges inn via innstikk i overflatiske vener på armer eller halsen, sjeldnere via innstikk i lårvenen (vena femoralis) (Store medisinske leksikon).

Stell og håndtering av SVK

For fritt tilgjengelige prosedyrer på nett, anbefaler Helsebiblioteket Ehåndboken til OUS.

Her finner du også prosedyren om stell, bruk og håndtering av sentralt venekateter (SVK): Sentralt venekateter: Stell, bruk og håndtering, komplikasjoner med tiltak, voksne

De har også laget en forkortet versjon av denne prosedyren med en oversikt over hvilke infusjoner som skal tilstrebes å brukes i de ulike løpene på 5-lumen SVK.

Om SVK på VAR Healthcare

VAR Healthcare er en database med nærmere 400 oppdaterte prosedyrer og nyttige funksjoner for bruk i praksis. I deres prosedyrebibliotek finner du blant annet prosedyrer for:

  • Stell av innstikksted ved sentralt venekateter (SVK)
  • Skylling av sentrals venekateter (SVK)
  • Prøvetaking av innstikksted til sentralt venekateter (SVK)
  • Fjerning av ikke-tunnelert sentralt venekateter (SVK)

For å se nærmere på prosedyrene om SVK hos VAR, kan du klikke på denne lenken.

Alle fagartikler