+

Velkommen til Kompetansebroen!

Vi er et nettsted for kompetansedeling og samhandling i helsetjenesten. Her kan helsepersonell finne informasjon og nyttige læringsressurser.

Kompetansebroen har lokalt innhold for både Vestfold-, Innlandet-, Ahus-, og Østfold-området.

Velg område oppe til høyre før du går videre.

Velg ditt område
Foto: KS/ Kristin Tveiten

Hva er viktig for deg?-dagen 2022

I 2022 arrangeres Hva er viktig for deg?-dagen torsdag 9. juni. Folkehelseinstituttet (FHI) og KS står bak dette initiativet for å synliggjøre en viktig retningsendring i helsevesenet. Det handler om å se hele mennesket – ikke sykdommen, det som feiler deg og begrensningene.

Hva er viktig for deg?-dagen arrangeres i år for niende år på rad. Helsepersonell over hele landet vil bære fargerike buttons og stille pasientene dette spørsmålet. Forskning har vist at aktiv deltakelse i utformingen av egne mål øker pasientens motivasjon og styrker mestringen.

Initiativet til å markere Hva er viktig for deg?- dagen kom i satsingen Gode pasientforløp som KS gjennomfører i samarbeid med FHI. Lokale arrangementer over hele landet er en viktig del av markeringen. Fra lille Norge har bevegelsen nå spredd seg til en internasjonal markering i over 50 land.

Vi i Gode pasientforløp synes det er fantastisk at interessen for å markere Hva er viktig for deg?-dagen har holdt seg så høy i så mange år – både på sykehusene og i kommunene. De siste årene har det kommet inn bestillinger på buttons fra utdanningsinstitusjoner, og det er ekstra kjekt at studenter som snart skal jobbe i helse- og omsorgssektoren også får et forhold til dette viktige spørsmålet.

Kristin Tveitnes, spesialrådgiver Helse og velferd i KS

Foto: Privat

Dagen markeres i kommuner og på sykehus over hele landet. Gode pasientforløp arrangerer webinar fra kl. 11:00-12:00, og blant annet vil helse- og omsorgsministeren komme med en hilsen på webinaret. Her ser du programmet for webinaret.

Klikk her for å komme til webinaret Hva er viktig for deg-dagen? – YouTube

Illustrasjon: Blå Design, for FHI
  • Starten kom i Norge i 2014 i Gode pasientforløp første læringsnettverk. Satsingen gjennomføres av KS i samarbeid med FHI
  • En artikkel i New England journal of Medicine i 2012 introduserte spørsmålet «Whatmatters to you?»
  • Pasienten eller brukeren skal oppleve å være likeverdig i utarbeidelsen av sitt pasientforløp, derfor er «hva er viktig for deg?»-spørsmålet så viktig.
  • «Whatmatters to you?» har blitt en internasjonal bevegelse der ca. 50 land deltar i markeringen av dagen – www.wmty.world

Tips fra Kompetansebroen til markering av dagen på ditt arbeidssted

  • Synliggjøring med buttons fra Gode Pasientforløp, last ned plakater og annet materiell her Materiell til Hva er viktig for deg?-dagen i 2022 – KS
  • Sett opp en stand, få folk til å stoppe opp og still spørsmålet «Hva er viktig for deg?». Lytt til svarene dere får. Hva med å sette opp en stor plakat hvor svarene skrives opp?
  • Arranger en hyggelig faglunsj med visning av det åpne webinaret fra Gode pasientforløp på storskjerm som sendes 9.juni kl. 11.00-12.00 – programmet her
  • Vær aktiv og del glimt fra den lokale markeringen på Gode pasientforløp sin Facebook-kanal (Gode pasientforløp | Facebook
  • Lytt til podkaster og skap refleksjon i personalgruppen både før og etter selve dagen – under finner du et knippe podkaster Kompetansebroen har samlet innen temaet. Klikk på bildene for å komme til podkastene.