Hopp til hovedinnhold
Foto: KS/ Kristin Tveiten

Hva er viktig for deg?-dagen 2022

I 2022 arrangeres Hva er viktig for deg?-dagen torsdag 9. juni. Folkehelseinstituttet (FHI) og KS står bak dette initiativet for å synliggjøre en viktig retningsendring i helsevesenet. Det handler om å se hele mennesket – ikke sykdommen, det som feiler deg og begrensningene.

Hva er viktig for deg?-dagen arrangeres i år for niende år på rad. Helsepersonell over hele landet vil bære fargerike buttons og stille pasientene dette spørsmålet. Forskning har vist at aktiv deltakelse i utformingen av egne mål øker pasientens motivasjon og styrker mestringen.

Initiativet til å markere Hva er viktig for deg?- dagen kom i satsingen Gode pasientforløp som KS gjennomfører i samarbeid med FHI. Lokale arrangementer over hele landet er en viktig del av markeringen. Fra lille Norge har bevegelsen nå spredd seg til en internasjonal markering i over 50 land.

Vi i Gode pasientforløp synes det er fantastisk at interessen for å markere Hva er viktig for deg?-dagen har holdt seg så høy i så mange år – både på sykehusene og i kommunene. De siste årene har det kommet inn bestillinger på buttons fra utdanningsinstitusjoner, og det er ekstra kjekt at studenter som snart skal jobbe i helse- og omsorgssektoren også får et forhold til dette viktige spørsmålet.

Kristin Tveitnes, spesialrådgiver Helse og velferd i KS

Foto: Privat

Dagen markeres i kommuner og på sykehus over hele landet. Gode pasientforløp arrangerer webinar fra kl. 11:00-12:00, og blant annet vil helse- og omsorgsministeren komme med en hilsen på webinaret. Her ser du programmet for webinaret.

Klikk her for å komme til webinaret Hva er viktig for deg-dagen? – YouTube

 
Illustrasjon: Blå Design, for FHI
  • Starten kom i Norge i 2014 i Gode pasientforløp første læringsnettverk. Satsingen gjennomføres av KS i samarbeid med FHI
  • En artikkel i New England journal of Medicine i 2012 introduserte spørsmålet «Whatmatters to you?»
  • Pasienten eller brukeren skal oppleve å være likeverdig i utarbeidelsen av sitt pasientforløp, derfor er «hva er viktig for deg?»-spørsmålet så viktig.
  • «Whatmatters to you?» har blitt en internasjonal bevegelse der ca. 50 land deltar i markeringen av dagen – www.wmty.world

Kompetansebroen Innlandet har spurt kommuner
om hvordan de skal markere dagen

Søndre Land har spurt sine innbyggere

I Søndre Land har kommunen gått fra å spørre “bare” brukere av helsetjenesten til å spørre både ansatte og brukere. I år markeres dagen med å utfordre ledelsen  i mestring og velferd til å spørre alle ansatte og mer enn noen gang lytte til svarene. Se filmen kommunen har laget for årets markering.

Nordre Land markerer dagen med quiz og innlegg i sosiale medier


Ansatte skal gå med buttons og alle avdelinger pyntes med plakater og ballonger. I tillegg skal det henges opp refleksjonsoppgave. Oppgaven går på at alle ansatte kan sette på en lapp for «Hva er viktig for DEG», og plassere under de tre viktige samarbeidspartnerne: ansatte-bruker-pårørende. Dette skal skape gode refleksjoner.

Kommunen oppfordrer alle ansatte til å sende inn bilder og filmsnutter om “hva er viktig for deg?” på kommunens egne facebook- og instragramkonto. Det lokale næringslivet bidrar med premier.

Vi har markert dagen i mange år nå, noe vi skal fortsette med både for ansatte og for øvrige innbyggere

Mai Liss Ringsrud, Fagkoordinator Nordre Land

Vestre Toten er opptatt av innbyggerinvolvering

Kommunen er opptatt av innbyggerinvolvering og forventningsavklaringer i forhold til hvordan kommunen kan yte tjenester i fremtiden. Hva skal den enkelte selv ha ansvar for, og hva kan kommunen ha ansvar for med tanke på fremtidige møter med kommunen. Det er utarbeidet et spørreskjema fra ulike tjenesteområder til bruk på stand på det lokale kjøpesenteret.

 

 

Tips fra Kompetansebroen til markering av dagen på ditt arbeidssted

  • Synliggjøring med buttons fra Gode Pasientforløp, last ned plakater og annet materiell her Materiell til Hva er viktig for deg?-dagen i 2022 – KS
  • Sett opp en stand, få folk til å stoppe opp og still spørsmålet «Hva er viktig for deg?». Lytt til svarene dere får. Hva med å sette opp en stor plakat hvor svarene skrives opp?
  • Arranger en hyggelig faglunsj med visning av det åpne webinaret fra Gode pasientforløp på storskjerm som sendes 9.juni kl. 11.00-12.00 – programmet her
  • Vær aktiv og del glimt fra den lokale markeringen på Gode pasientforløp sin Facebook-kanal (Gode pasientforløp | Facebook
  • Lytt til podkaster og skap refleksjon i personalgruppen både før og etter selve dagen – under finner du et knippe podkaster Kompetansebroen har samlet innen temaet. Klikk på bildene for å komme til podkastene.