Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Det åpnes nå for å benytte prøvetaking i fremre nese der hvor formålet med testen er screening eller smittevernhensyn. Her får du oppdatert informasjon fra laboratoriet på Ahus.

Endrede retningslinjer for prøvetaking for SARS-CoV-2 diagnostikk og prøvetakingsutstyr fra Ahus

av Kjersti Sirevåg

Åpnet for prøvetaking i fremre nese

FHI har endret anbefalinger mtp prøvetakingsteknikk og lokalisasjon for prøvetaking til SARS-CoV-2 diagnostikk. Det åpnes nå for å benytte prøvetaking i fremre nese der hvor formålet med testen er screening eller smittevernhensyn. Ved klinisk mistanke om sykdom anbefales fortsatt prøvetaking i nasofarynx og svelg (tatt med samme prøvetakingspinne) for at testen skal ha best mulig sensitivitet.

Både tykk og tynn pensel som sendes ut fra Ahus kan benyttes

Ahus har gjort en validering av prøvetakingspensler for prøvetaking i fremre nese etter retningslinjene til FHI. Resultatene viser at tynne og tykke penseltyper gir like gode resultater forutsatt at retningslinjene for korrekt prøvetakingsteknikk følges. Både tykk og tynn pensel som sendes ut fra Ahus kan derfor benyttes ved prøvetaking i fremre nese, men tykk pensel foretrekkes der en forventer at det kan være vanskelig å få tatt en god prøve (f.eks hos barn, engstelige pasienter) da disse kan oppleves som mer behagelige.

Ahus har kun et begrenset lager av tykke pensler, slik at hovedmengden av prøver fortsatt bør tas med tynne pensler.

Les mer på FHI sin hjemmeside for oppdaterte anbefalinger mtp prøvetakingsteknikk.