Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Laboratoriet på Ahus har hatt fokus på å utvide analyserepertoaret av rusmidler i urin, og ønsker med dette å informere om hva laboratoriet nå kan tilby av denne typen analyser til våre rekvirenter.

Tilbudet av rusmiddelanalyser i urin ved laboratoriet på Ahus

av Jeanette Borthen

Laboratoriet på Ahus har hatt fokus på å utvide analyserepertoaret av rusmidler i urin, og ønsker med dette å informere om hva laboratoriet nå kan tilby av denne typen analyser til våre rekvirenter.

Laboratoriet har lenge utført screeninganalyser med immunologisk metode av vanlig brukte rusgivende stoffer/grupper av slike stoffer. Det vises til full oversikt over vårt analyserepertoar i tabell nedenfor. Screeninganalysene utføres daglig på virkedager, noe som sikrer våre rekvirenter raske svar.

For enkelte stoffer (THC-syre og benzodiazepiner inkludert z-hypnotika) utfører laboratoriet i tillegg spesifikk analyse (metodikk bygget på kromatografi i kombinasjon med massespektrometri). På den måten kan det med sikkerhet påvises inntak av en rekke benzodiazepiner og cannabis.

Fra februar utvides det med en metode for spesifikk analyse av en rekke sentralstimulerende stoffer.

Resultater fra denne typen analyse er kvantitative, og gir derfor muligheten til å gjøre en vurdering av eventuelt nytt inntak av disse stoffene. Dette kan spesielt være aktuelt ved bruk av cannabis, men kan også være aktuelt ved bruk av benzodiazepiner i enkelte tilfeller.

Laboratoriets praksis er slik at det ved positivt screening-resultat automatisk settes opp bekreftelsesanalyse for

det aktuelle stoffet/ den aktuelle stoffgruppen. For enkelte analytter tilbyr laboratoriet kun spesifikk analyse, og for enkelte fortsatt kun screening-analyse. Det er aktuelt å utvide tilbudet ytterligere, og laboratoriet ved Ahus videresender til andre laboratorier i tilfeller der det er aktuelt.

Bekreftelsesanalyser utføres 2 ganger per uke.

Tabell over rusmiddel-analyser ved Ahus

Aktuelt stoff Analysemetode
cannabis Immunologisk screening-analyse som dersom den er positiv etterfølges av bekreftelsesanalyse (LC-MS/MS) som påviser THC-syre
benzodiazepiner Immunologisk screeninganalyse som dersom den er positiv etterfølges av bekreftelsesanalyse (LC-MS/MS) som kan påvise følgende stoffer:
klonazepam (7-aminoklonazepam)
nitrazepam (7-aminonitrazepam)
flunitrazepam (7-aminoflunitrazepam)
alprazolam (hydroksyalprazolam)
diazepam (N-desmetyldiazepam/temazepam/oksazepam)
oksazepam (oksazepam)
zopiklon og zolpidem Spesifikk metode (LC-MS/MS)
opiater Immunologisk screening-analyse som kan bli positiv etter bruk av morfin, kodein, etylmorfin og heroin
tramadol Immunologisk screening-analyse
oksykodon Immunologisk screening-analyse
metadon (EDDP) Immunologisk screening-analyse
buprenorfin Immunologisk screening-analyse
etanol (Etg) Immunologisk screening-analyse
kokain Immunologisk screeninganalyse som dersom den er positiv etterfølges av bekreftelsesanalyse (LC-MS/MS) som påviser kokain og metabolitten benzoylecognin
amfetaminer Immunologisk screening-analyse som kan bli positiv ved tilstedeværelse av amfetamin og metamfetamin. Metoden kryssreagerer med «ecstasy», og positivt resultat kan også skyldes tilstedeværelse av MDMA/MDA og PMA/PMMA. Falsk positive resultat kan forekomme for denne analysen og ved positivt resultat vil det automatisk utføres bekreftelsesanalyse (LC-MS/MS) som kan påvise amfetamin, metamfetamin, MDMA/MDA/MDEA og PMA/PMMA
metylfenidat/ritalinsyre Spesifikk metode (LC-MS/MS)
khat Spesifikk metode (LC-MS/MS) kan påvise tilstedeværelse av katinon og katin, to av de virksomme stoffene i khat.

Det påpekes at laboratoriet kun utfører analyser utført til medisinsk bruk (diagnostikk/ behandling). Laboratoriets leger er opptatt av å gi veiledning og råd ved spørsmål knyttet til analysering av rusmidler i urin, og besvarer spørsmål på telefon 468 23 138.

 

Eric Dizerens, overlege, Tverrfaglig laboratoriemedisin og
medisinsk biokjemi, telefon 67 96 15 34