Forhåndssamtaler
Hvis du ønsker å registrere din gjennomføring og få kursbevis, må du logge inn først:
Logg inn her
Forhåndssamtaler
I Meld.st. 15 «Leve hele livet» står det:
«Det er lite kunnskap om hva som bekymrer de eldre og hvordan de klarer å uttrykke dette. Et studie av eldre hjemmetjenestemottakere viser fire hovedkategorier av bekymringer”
(Hafsjold, L. med flere, Older persons’ worries expressed during home care visits: Exploring the content of cues and concerns identified b the Verona Coding definitions of emotional sequences. (Patient education and Counseling. December 2016, Vol 99, 12)):
- Bekymringer knyttet til deres forhold til andre, det vil si være en byrde for andre, miste selvråderett og sosiale bånd
- Bekymringer knyttet til helserelaterte spørsmål
- Bekymringer knyttet til aldring og kroppslig svekkelse, blant annet eksistensielle utfordringer med å takle hverdagen, framtida og døden
- Bekymringer knyttet til livsfortelling og verdispørsmål, det vil si å miste tilknytning til medmennesker og ikke fungere som aktivt samfunnsmedlem»
Verdighetsgarantien fra 2011 sier at tjenestetilbudet skal legge til rette for å «tilby samtaler om eksistensielle spørsmål». Det er viktig at vi har gode rutiner som sikrer at vi ivaretar pasientens behov for samtaler om opplevelsen av trygghet og verdighet, mestring av hverdagen, egen helse og døden.
Stortingsmeldingen sier også at «Mange omsorgsutøvere opplever at de mangler nok kunnskap om temaet, og frykter for å gå inn i samtaler om eksistensielle spørsmål». For å bidra til at pasientene får tilbud om disse samtalene , har Senter for medisinsk etikk laget en veileder for gjennomføringen av disse samtalene.
Forhåndssamtaler
En planlagt forhåndssamtale innebærer at pasient og/eller pårørende inviteres til å snakke om pasientens nære fremtid, fremtidig helsehjelp og livets sluttfase. En forhåndssamtale vil kunne fremme pasientens medbestemmelse og autonomi, skape tillit mellom pasient og helsepersonell, samt gi helsepersonell et godt grunnlag for beslutninger og gode prosesser videre.
Senter for medisinsk etikk (SME) har utarbeidet en veileder om forhåndssamtaler.
Veilederen forteller kort om hensikt og gjennomføring av forhåndssamtaler. I veilederen finnes blant annet forslag til invitasjonsbrev og spørsmål man kan stille i selve samtalen. Det er et kortfattet og praktisk hefte til bruk i praksis. Det er først og fremst myntet på sykehjemspasienter, men deler kan ha overføringsverdi til andre deler av helsetjenesten. – SME
Senteret har også utarbeidet et mindre lommekort til praktisk bruk på arbeidsplassen.
Her finner du lommekort til hjelp ved forhåndssamtaler om fremtidig helsehjelp
Deltakelse i forhåndssamtaler er frivillig. Det innebærer at pasienten må inviteres og få informasjon om innhold og hensikt med samtalen. Da er de bedre i stand til å takke ja eller nei til deltakelse.Dersom pasienten ønsker det kan pårørende også inviteres til å være med på samtalen. Dersom pasienten selv ikke er i stand til å delta i samtalen kan pårørende delta i deres sted. Gjennom invitasjonen og muntlig/skriftlig informasjon i forkant av forhåndssamtalen kan deltakerne gjøre seg opp noen tanker om spørsmålene så de er forberedt til samtalen.
Se første sekvens av filmen om forhåndssamtaler
Se andre sekvens av filmen som handler om første del av samtalen.
Se tredje sekvens av filmen som handler om andre del av samtalen.
Se fjerde sekvens av filmen som handler om siste del av samtalen.
Se gjerne filmen i sin helhet her. Reflekter over:
- Hvordan kan du få en samtale på pasientens premisser med fokus på «Hva er viktig for deg?»? Hvordan kan du få pasienten til å delta aktivt i samtalen?
- Hvordan kan du sikre frivillig deltakelse?
- Hva bør du gjøre dersom pasienten er ukomfortabel med å diskutere enkelte spørsmål?
- Veilederen sier at spørsmål rundt livsforlengende behandling som er uhensiktsmessig bør unngås.Hva og hvordan tenker du at man kan informere pasient og pårørende om beslutninger som er tatt om å avstå fra livsforlengende behandling, som HLR minus eller innleggelse på sykehus?
- Hvordan kan du involvere pasienter med kognitiv svikt? Hvordan vurderer du samtykkekompetanse?
Hør lydfil fra Senter for medisinsk etikk:
ForrigeNeste