Skjul områdevelger

Nasjonalt handlingsprogram

Nasjonalt handlingsprogram for palliasjon i kreftomsorgen

Helsedirektoratet har utarbeidet et Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for palliasjon i kreftomsorgen (revidert 2019). Handlingsprogrammet er særlig rettet mot palliasjon i kreftomsorgen, men vektlegger også grunnleggende palliasjon og generelle forhold som vil være overførbare til alvorlige syke og døende uavhengig av diagnose.

Nasjonale retningslinjer fra Helsedirektoratet er å betrakte som anbefalinger og råd, basert på oppdatert faglig kunnskap som er fremskaffet på en systematisk, kunnskapsbasert måte. De nasjonale retningslinjene gir uttrykk for hva som anses som god praksis på utgivelsestidspunktet og er ment som et hjelpemiddel ved de avveininger tjenesteyterne må gjøre for å oppnå forsvarlighet og god kvalitet i tjenesten. Nasjonale retningslinjer er ikke direkte rettslig bindende for mottagerne, men bør langt på vei være styrende for de valg som skal tas.

Utdrag fra handlingsprogrammet:

En rekke symptomer og tilstander opptrer med varierende hyppighet hos pasienter med langtkommen sykdom. Pasienter med uhelbredelig, progressiv sykdom kjennetegnes av et sammensatt symptombilde som varierer over tid og ofte endres raskt. Symptomene skyldes ofte både den aktuelle sykdommen, andre kroniske sykdommer og gjennomgått behandling.

Følgende prinsipper for effektiv symptomlindring er sentrale:

  • Still en diagnose av den bakenforliggende mekanisme eller årsak til symptomet
  • Angrip årsaken så sant det er mulig
  • Kartlegg systematisk
  • Individualiser behandlingen
  • Gjør behandlingen så enkel som mulig
  • Gjør en fortløpende evaluering av effekt og bivirkninger

Effektiv symptomlindring forutsetter også trygghet og god ivaretakelse av pasienten og hans/hennes behov. Nære pårørende må også ivaretas. Et godt fagmiljø vil få pasienten til å føle seg trygg og slappe av, slik at man når lenger med de behandlingsmessige tiltakene. Fortløpende saklig, men skånsom informasjon om sykdomsutvikling og behandling er et viktig middel til å beholde en god og åpen kommunikasjon mellom pasient/pårørende og behandlingsteamet.

I denne delen av læringsløpet vil du lære mer om symptomlindring og kartlegging.