Skjul områdevelger

Nasjonalt handlingsprogram

Nasjonalt handlingsprogram for palliasjon i kreftomsorgen

Helsedirektoratet har utarbeidet et Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for palliasjon i kreftomsorgen (revidert 2019). Handlingsprogrammet er særlig rettet mot palliasjon i kreftomsorgen, men vektlegger også grunnleggende palliasjon og generelle forhold som vil være overførbare til alvorlige syke og døende uavhengig av diagnose.

Nasjonale retningslinjer fra Helsedirektoratet er å betrakte som anbefalinger og råd, basert på oppdatert faglig kunnskap som er fremskaffet på en systematisk, kunnskapsbasert måte. De nasjonale retningslinjene gir uttrykk for hva som anses som god praksis på utgivelsestidspunktet og er ment som et hjelpemiddel ved de avveininger tjenesteyterne må gjøre for å oppnå forsvarlighet og god kvalitet i tjenesten. Nasjonale retningslinjer er ikke direkte rettslig bindende for mottagerne, men bør langt på vei være styrende for de valg som skal tas.

Utdrag fra handlingsprogrammet:

Livstruende sykdom rammer både pasienten og familien. Pårørende har en sentral rolle, både i hjemmet og på institusjon. WHOs definisjon av palliasjon omfatter også omsorg for pårørende. Pårørende er definert som «den pasienten oppgir som pårørende». Kreftpasienter lever lenger med alvorlig sykdom enn tidligere, og de pårørende følger ofte pasienten tett gjennom krevende undersøkelser og behandling i mange år, og lever med frykt for å miste den som er syk. Flere studier har vist at belastningen hos mange pårørende medfører både redusert psykisk og fysisk helse, utfordring i relasjoner og krevende sorgprosesser.

Pårørendes behov må anerkjennes og ivaretas. Relativt enkle grep i klinisk praksis kan bidra til å bedre situasjonen for pårørende, som for eksempel å la pårørende delta på konsultasjoner, gi god informasjon om pasientens helsetilstand, og sørge for at pårørende blir sett og ivaretatt når de ledsager pasienten. Sorgarbeid og ivaretakelse av de etterlatte er også en del av palliasjon.

I denne delen av læringsløpet vil du lære mer om pårørende og oppfølging av etterlatte.