Skjul områdevelger

Nasjonalt handlingsprogram

Nasjonalt handlingsprogram for palliasjon i kreftomsorgen

Helsedirektoratet har utarbeidet et Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for palliasjon i kreftomsorgen (revidert 2019). Handlingsprogrammet er særlig rettet mot palliasjon i kreftomsorgen, men vektlegger også grunnleggende palliasjon og generelle forhold som vil være overførbare til alvorlige syke og døende uavhengig av diagnose.

Nasjonale retningslinjer fra Helsedirektoratet er å betrakte som anbefalinger og råd, basert på oppdatert faglig kunnskap som er fremskaffet på en systematisk, kunnskapsbasert måte. De nasjonale retningslinjene gir uttrykk for hva som anses som god praksis på utgivelsestidspunktet og er ment som et hjelpemiddel ved de avveininger tjenesteyterne må gjøre for å oppnå forsvarlighet og god kvalitet i tjenesten. Nasjonale retningslinjer er ikke direkte rettslig bindende for mottagerne, men bør langt på vei være styrende for de valg som skal tas.

Utdrag fra handlingsprogrammet:

Kartlegging av pasientens preferanser, hvordan hun/han ønsker å benytte tiden sin, og å bidra til refleksjon omkring avveininger mellom å fortsette sykdomsrettet behandling eller ikke, er sentralt for å oppnå best mulig livskvalitet. Forhåndssamtaler benyttes nå oftere og oftere. Generelt er pasientperspektivet i større grad i fokus i palliasjon enn i mange andre medisinske spesialiteter, hvor ofte sykdommen og selve behandlingen innehar en større plass. Kontakt med spesialisert palliasjon tidlig i sykdomsforløpet vil kunne hjelpe pasienten og familien til å mestre situasjonen, og til å delta aktivt i valg som angår egen sykdom og behandling.

I denne delen av læringsløpet vil du lære mer om brukermedvirkning og samvalg.