Skjul områdevelger

Om læringsløpet

Læringsløpet «Grunnleggende kompetanse i lindrende behandling» er en grunnleggende innføring i lindrende behandling uavhengig av diagnose og alder, med unntak av alvorlig syke barn og unge. Læringsløpet retter seg mot alt personell som arbeider i kommunenes helse- og omsorgstjeneste.  Målet med læringsløpet er at alle faggrupper som møter mennesker i behov av lindrende behandling skal ha en grunnleggende kompetanse på fagområdet. Med kompetanse menes kunnskaper, ferdigheter og holdninger.

Læringsløpet bygger på prinsippene og retningslinjene for grunnleggende palliasjon hentet fra «Nasjonalt handlingsprogram for palliasjon i kreftomsorgen». Kunnskap og dokumentasjon som ligger til grunn for handlingsprogrammet er knyttet til kreftpasienter, men behandlingsprinsippene og en del av behandlingen er overførbare til andre sykdomsgrupper.

Hva er lindrende behandling?

Lindrende behandling er synonymt med faguttrykket palliasjon og omfatter både behandling, pleie og omsorg. Verdens Helseorganisasjon (WHO 2002) definerer palliasjon slik: «Palliativ behandling, pleie og omsorg er en tilnærmingsmåte som har til hensikt å forbedre livskvaliteten til pasienter og deres familier i møte med livstruende sykdom, gjennom forebygging og lindring av lidelse, ved hjelp av tidlig identifisering, grundig kartlegging, vurdering og behandling av smerte og andre problemer av fysisk, psykososial og åndelig art».

Fagfeltet kjennetegnes av en tverrfaglig tilnærming med høy grad av samarbeid og samhandling både på tvers av nivåene i helsetjenesten og innen kommune- og spesialisthelsetjeneste. Generelt er pasientperspektivet i større grad i fokus i palliasjon enn når det gis aktiv behandling. Kontakt med trygge fagpersoner vil kunne hjelpe pasienten og familien til å mestre situasjonen, og til å delta aktivt i valg som angår egen sykdom og behandling. Livstruende sykdom rammer både pasienten og familien. Pårørende har en sentral rolle, både i hjemmet og på institusjon. WHOs definisjon av palliasjon omfatter også omsorg for pårørende (Handlingsprogrammet for palliasjon i kreftomsorgen).

Læringsløpet består av 6 hovedtemaer med tilhørende læringsmål:

Tema 1: Kommunikasjon

Tema 2: Brukermedvirkning og samvalg

Tema 3: Symptomlindring og kartlegging

Tema 4: Omsorg  ved livets slutt

Tema 5: Pårørende

Tema 6: Etikk

Tema 7: Omsorg ved livets slutt – når pasienten har covid-19