+

Velkommen til Kompetansebroen!

Vi er et nettsted for kompetansedeling og samhandling i helsetjenesten. Her kan helsepersonell finne informasjon og nyttige læringsressurser.

Kompetansebroen har lokalt innhold for både Vestfold-, Innlandet-, Ahus-, og Østfold-området.

Velg område oppe til høyre før du går videre.

Velg ditt område
Shutterstock

Vil utfordre psykiatrien gjennom podkast

Brukerrådgiverne Carina Hagensten og Hege Aurora Bekkevahr ved DPS Vestfold ville åpne opp og gjøre DPS folkelig og tilgjengelig. Løsningen ble å lage podkast. – Vi opplevde at psykisk helsevern er litt lukket og konservativt. Målet er å sparke oss selv inn i nåtiden, forteller de. 

Carina Hagensten og Hege Aurora Bekkevahr jobber begge som brukerrådgivere ved DPS Vestfold, og bruker egne erfaringer til å å forandre og påvirke systemet innenfra. Samtidig ser de at helsevesenet kanskje trenger et dytt bak for å ta i bruk nyere teknologi og trender. Derfor startet de DPS Vestfold-podden. De har hittil laget tre episoder.

Tanken er å vise hvordan vi tenker og jobber innen psykisk helsevern, både med brukererfarings- og kunnskapsperspektiv, sier Hagensten.

Hun har tidligere opplevd DPS Vestfold som noe gammeldags i kommunikasjonsformen.

Målet er å sparke oss selv inn i nåtiden, smiler Hagensten.

– Måtte finne det unike med oss

Arbeidet startet for en god stund siden, men de oppdaget fort at det å lage podkast er litt mer krevende enn det høres ut som.

F.v. Carina Hagensten og Hege Aurora Bekkevahr. Foto: Privat

Vi er ikke journalister og kommunikasjonsfolk , men må lære mens vi jobber. Det finnes også mange gode podkaster der ute allerede, vi måtte finne hva som gjør oss spesielle, hva som er unikt med oss. Det er vi begge er brukerrådgivere innen systemet, gjør at vi kan tilføre psykisk helsevern noe annet, forteller Bekkevahr.

Prosessen med podkasten har vært lang og stor. Det er lettere i teori enn i praksis. Og det krever mot. Vi skal utlevere oss selv, samtidig som tjenesten må være fornøyd og kunne stå inne for innholdet. Det krever en del selvrefleksjon, legger Hagensten til.

Og vi lærer for hver episode, smiler Bekkevahr.

Vil få frem nyanser

Episodene er delt opp i ulike temaer. De tre som hittil er publisert handler om psykiatriens historie, fremtidens psykisk helsevern og recovery i praksis.

Vi pakker inn temaene med både fagkunnskap og brukererfaringer. Det er utrolig lærerikt, sier Bekkevahr.

De mener de hittil har valgt de litt trygge temaene.

Vi håper å kunne finne temaer som er litt polariserte faglig sett, men det er klart, det kan være skummelt. Likevel synes jeg vi skal gå dit. For eksempel for og imot videokonsultasjoner  innen psykisk helsevern. Det er nyanser her vi kan få frem, mener Hagensten.

Gir gjerne råd til andre

Brukerrådgiverne tror flere fagområder ved sykehuset kan få utbytte av å inkludere podkast som plattform i deres pasientinformasjon.

Selv stuper vi inn i ting, og det er veldig moro. Men vi kommer gjerne med råd til andre som sitter med noen av de samme tankene , da vi har fått en del erfaringer. Først og fremst det at podkast tar tid. Tenk gjennom hvordan du vil at episodene skal bygges opp. Det er utfordrende å få dem spennende, dynamiske og gode å høre på, sier Hagensten.

De vil gjerne berømme ledelsen ved DPS Vestfold som har gitt dem muligheten og tid til å prøve og feile.

Det er kjempefint at vi har ledelsen med oss. De kvalitetssikrer det vi legger ut, og det er godt å ha dem i ryggen, forteller Bekkevahr og Hagensten.

DPS Vestfold-podden finner du ved å søke opp podkasten på Spotify eller i din avspiller.