Skjul områdevelger

Del 5 – Hvordan fange opp behov for rehabilitering?

Internasjonal klassifikasjon av funksjonshemming og helse (ICF)

For å kunne vurdere hvordan covid-19 og eventuelt andre samsykdommer kan påvirke personens daglige liv og behov for tjenester og tverrfaglig rehabiliteringsinnsats, henvises det til WHO sin internasjonale klassifikasjon av funksjonshemming og helse (ICF). Modellen er et viktig rammeverk for tverrfaglig samordning i rehabiliteringsarbeid og kan også være nyttig for å avgjøre nivå på rehabiliteringstilbud, jfr. rehabiliteringspyramiden.

Eksempler på rehabiliteringstiltak, relatert til ICF:

Kilde: Klinikkoverlege Frank Becker, Sunnaas sykehus

Fastlegen har nøkkelen til rehabilitering

Fastlegen er pasientens medisinske koordinator. Innbyggerne oppfordres til å kontakte fastlegen ved helseplager og senfølger mer enn fire til seks uker etter sykdomsdebut.

Overlege Nils Henrik Holmedal, LHL-sykehuset Gardermoen, viser i sitt foredrag fra 2021 at fastlegene har nøkkelen til pasientens rehabiliteringstilbud. Han gir også tips om rehabiliteringstilbud fastleger kan henvise til i spesialisthelsetjenesten.

Saksbehandler har en nøkkelrolle i bydelen

Det er saksbehandler i bydelen som mottar henvendelser om innbyggere med behov for helse- og omsorgstjenester. Henvendelser kan komme fra sykehus, fastleger, innbygger selv, pårørende eller andre.  Saksbehandler har en nøkkelrolle for å sikre at innbyggere får riktige tjenester til rett tid og i tilstrekkelig omfang. Dette gjelder også rehabilitering. Nasjonale føringer anbefaler tverrfaglig kartlegging og at behov for rehabilitering alltid skal vurderes før kompenserende tjenester iverksettes. 

Nyttige lenker til fordypning