Skjul områdevelger

Del 6 – Rehabiliteringstilbud i Oslo kommune

For å kunne tilby rett tjeneste er det en forutsetning at saksbehandler kjenner til tjenestene på de ulike nivå i Oslo. Oslo har utviklet en rehabiliteringspyramide (se bilde) som viser de ulike rehabiliteringstjenestene. Det er det individuelle behovet til bruker som bør avgjøre hvilke tjenester og nivå av rehabilitering innbygger har behov for.  

Rehabilitering utenfor institusjon

Tilbud på lavterskelnivå

I flere bydeler er det nå etablert tverrfaglige lavterskeltilbud. Tilbudet rettes mot innbyggere som sliter med helseplager og senfølger etter covid-19. Deltakerne tilbys en kartleggingssamtale med anamnese og bruk av ulike kartleggingsverktøy. Videre gis et gruppebasert tilbud med temasamlinger og fysisk aktivitet to ganger i uken i 8-12 uker. Ved behov bør tolk benyttes. Gruppeledelsen bør ha kompetanse innen områdene: fysisk aktivitet, tilrettelagt trening og veiledning, aktivitetsregulering og samtalemetodikk basert på kognitive tilnærminger. Andre samarbeidspartnere kan være fastleger, NAV, ernæringsfysiolog, psykolog o.l.

Likepersonsarbeid er en viktig del av dette tilbudet. Under finner du foredrag om tilbudet, ved Andreas Hammer, fysioterapeut i bydel Sagene. Se også foredraget til Anna-Karin Øksnes i del 3.

Fysikalsk institutt

Fastleger kan henvise eller innbyggerne kan selv ta kontakt med fysikalske institutt i Oslo for vurdering om eventuell fysioterapibehandling etter covid-19. Samarbeid mellom tjenestene i bydel og fysioterapeuter med avtale kan være viktig i et rehabiliteringsforløp.

Hverdagsrehabilitering

Bydelen har som vist i rehabiliteringspyramiden ulike tilbud om rehabilitering. Spesielt eldre personer som har tapt funksjon grunnet covid-19 infeksjon vil kunne ha nytte av hverdagsrehabilitering.

Spesialisert rehabilitering i bydel

Innbyggernes funksjon, mål og behov for tverrfaglighet vil avgjøre om det er behov for et spesialisert rehabiliteringstilbud i bydel. I bydelene Grorud og Alna, sammen med Solvang helsehus, er det etablert et ambulerende rehabiliteringsteam, ART. ART tilbyr tverrfaglig, spesialisert rehabilitering i hjemmet, og under kan du høre opptak av Silje Eikelund Rødningsby, ergoterapeut og Linda Narvestad, sykepleier i ART.

Rehabilitering på institusjon

Pasienter som ikke er i stand til å bo hjemme etter covid-19, og som er i behov av rehabilitering, kan få tilbud på Forsterket rehabilitering Aker (FRA) eller på helsehus. Fysioterapeut Joakim Moestue Halvorsen fra FRA vil i foredraget som vises under, fortelle om spesialisert rehabilitering på institusjon i kommunen. I foredraget viser han blant annet til viktighet av å tilpasse rehabiliteringsprosessen til pasientens funksjonsnivå og fase av sykdommen.

Viktige erfaringer og tips

Foreslåtte kartleggingsverktøy

Det må fortløpende vurderes behov for å måle pulsfrekvens, O2 metning under de fysiske testene og nytte av kartleggingsverktøyene opp mot tidsbruk.
På denne siden UIO-Prosjekter, forskning, er det en kalkulator for referanseverdier for normalbefolkningen for: trappetest, 6min gangtest, 30 sekunder reise og sette seg test.

Erfaringer og tips fra KompaniCovid Bergen

Etter erfaringer fra Kompani-Covid Bergen, anbefales det en forventningsavklaring med pasientene om rehabilitering. Rehabilitering kan sees på som en verktøykasse for å håndtere hverdagen med de utfordringene som pasienten har. Ved avsluttet rehabilitering er det viktig å fortsette å jobbe på egenhånd med de verktøyene som de har lært. Pasienten har behov for å vite at det kan ta tid å bli restituert.