Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Digital sårbehandling videreføres

Det er gjennomført en vurdering av digital sårbehandling i Innlandet. Denne ble lagt fram i strategisk samarbeidsutvalg i mai.

Noen med hansker inspiserer et leggsår.Foto: Shutterstock

Modell for digital sårbehandling

Fire helseforetak og 56 kommuner har i et prosjektsamarbeid utviklet en modell for digital sårbehandling. Helseforetakene som har samarbeidet er Sykehuset Innlandet, Sunnaas sykehus, Vestre Viken og Sørlandet sykehus.

Ved digital sårbehandling samarbeider helsepersonell i kommune og spesialisthelsetjeneste om pasienten ved digital dialog. Prosjektet har utarbeidet standardiserte retningslinjer, prosedyrer og opplæringsmateriell. Disse er samlet i Nasjonal veileder for digital sårbehandling.

Mini-metodevurdering

I Strategisk samarbeidsutvalg (SSU) er det fokus på hvordan vi sammen kan utvikle og implementere nye bærekraftige tjenester som gir positiv effekt for innbygger. Folkehelseinstituttets mini-metodevurdering er en modell for beregning av gevinst, kostnader og eventuell modell for fordeling mellom partene i prosjekter. Denne har vært benyttet i vurdering av konsekvenser ved implementering av digital sårbehandling i Helsefellesskap Innlandet.

Vurdering av digital sårbehandling i Innlandet

Sekretariatet i Strategisk samarbeidsutvalg har i samarbeid med Vågå kommune, Søndre Land kommune, Sykehuset Innlandet HF, Gjøvik og med bistand fra Folkehelseinstituttet, gjennomført en mini-metodevurdering for å belyse mulige konsekvenser.

Beregningsgrunnlag

Minimetodevurderingen er for Sykehuset Innlandet HF basert på tallmaterialet fra sårpoliklinikken ved kirurgisk avdeling på Gjøvik sykehus og en gjennomsnittlig kommune med 5 000 innbyggere og reiseavstand på 100 km. En gjennomsnittlig pasient med kroniske sår gjennomgår rundt syv polikliniske konsultasjoner i løpet av et behandlingsforløp. Sykepleierne ved sårpoliklinikken vurderer at to av syv konsultasjoner kan gjennomføres digitalt. I beregningen er det tatt utgangspunkt i 15 pasienter.

De to kommunene har brukt sitt eget pasientgrunnlag i beregningen.

Konsekvenser for kommunene

Økonomiske konsekvenser for kommunene er investeringskostnader tilknyttet lisenser for hodekamera, oppstartskostnader til opplæring, økte driftskostnader til sårmateriell og til personell. I 2026 vil kostnader til lisenser utgå, da kommunene vil bruke eksisterende mobiler.

Med en beregning på 15 pasienter, der to av sju konsultasjoner per pasient er digitale, vil 30 digitale konsultasjoner utgjøre en ekstrautgift for kommunene på om lag 50 000 kr.

Konsekvenser for Sykehuset Innlandet HF

Økonomiske konsekvenser for Sykehuset Innlandet HF er investeringskostnader til skjerm med høy oppløsning, installasjon, serviceavtale og NHN-lisens. Kostnadene er uavhengig antall kommuner som deltar i løsningen. Samtidig vil det være reduserte driftskostnader som følge av reduserte pasientreiser og mindre forbruksmateriell. Det vil også være økte inntekter, som følge av frigjort tid til å øke antall konsultasjoner.

Oppsummert for Sykehuset Innlandet, basert på samme pasientgrunnlag, kan Sykehuset Innlandet få en kostnadsreduksjon på kr. 94.000,-

Vurderinger

Det er knyttet noe usikkerhet til beregningene. Det er også påpekt at mindre kommuner kan oppleve tiltaket som mer ressurs- og kostnadskrevende enn større kommuner.

Likevel er det grunn til å anta at tiltaket er kostnadseffektivt fra et samfunnsperspektiv. Digital sårbehandling reduserer behovet for reiser og leveres med mindre personellressurser. Det er også rimelig å anta at det finnes andre samfunnsøkonomiske gevinster som ikke er regnet på i dette prosjektet, som kan være store, som for eksempel at pårørende kan slippe å ta seg fri fra jobb for å følge til sykehus. Digital sårbehandling gir også økt kompetanse og samhandling mellom helsepersonell. Med raskere og tettere oppfølging i et helhetlig pasientforløp bidrar dette til økt kvalitet og forbedring i helseresultater hos pasientene.

Veien videre

I Strategisk samarbeidsutvalg ble det i mai 2025 vedtatt å bredde digital sårbehandling i poliklinikker og kommuner i Innlandet. I tillegg vil det gjøres vurderinger av om den digitale samhandlingsmodellen er skalerbar til andre pasientgrupper. Hvordan løse utfordring med skjevhet i kostnader og gevinst mellom partene skal også ses på. Det skal videre framover planlegges for felles innovativ satsing. Forslag til dette legges fram i SSU i september 2025.

Her kan du lese mini-metodevurdering Konsekvenser ved implementering av digital sårbehandling i Helsefelleskap Innlandet

FacebookEmailPrint
Flere aktuelt fra helsefellesskapet