Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Aldring, helse og psykiske lidelser 

Selv om den eldre pasienten er storforbruker av helsehjelp, er denne pasientgruppen underrepresentert innen psykiatrien. Psykiske lidelser blir fort regnet for å være en del av det å blir eldre, og resultatet blir at de eldre ikke får den hjelpen de trenger.

Plakat til Podkast. Heidi Skutlaberg Wiig og Eivind Aakhus. Sesong 9, episode 10.Foto: Kompetansebroen

Det er håpløst å tilby psykoterapi til en person over 50 år, sa Freud i sin tid, og ifølge alderspsykiater Eivind Aakhus har denne myten fått leve lenge.  Det ironiske er, sier han, at selv om den eldre pasienten er storforbrukere av helsehjelp, er denne pasientgruppen underrepresentert innen psykiatrien.

Hvorfor er det slik? Psykiske lidelser kan fort bli sett på som en forventet del av det å bli eldre. Dette er alderisme eller aldersdiskriminering, sier Eivind. Og resultatet er at de eldre ikke får den hjelpen de trenger. 

Eivind Aakhus er alderspsykiater og svært engasjert i de eldres psykiske helse. Og – han er opptatt av nyordet “Phubbing” (som kommer av de engelske ordene “phone” og “to snubb” som betyr å overse). Phubbing skjer når man underveis i en samtale opplever at telefonen plutselig tar oppmerksomheten. Ikke “phubb” de eldre, sier Eivind, du kan gå glipp av gylne øyeblikk i samtalen!  

Hør alle episodene her eller i din podkast-app (f.eks Itunes eller Spotify).

Helhjerta har etablert seg som en populær podkast hvor du møter mennesker i helsetjenesten som forteller om jobben og historien sin, i en varm og helhjerta samtale med Heidi Skutlaberg Wiig.

Du får høre sterke og engasjerende historier fra både helsepersonell, pasienter og pårørende med ulik bakgrunn og erfaring.

Heidi har jobbet på Akershus universitetssykehus i 30 år, de siste 15 årene som kreftsykepleier og veileder i Palliativt team. Hun har nå ansvar for klinisk kommunikasjon i avdeling for kompetanse og utdanning og er mye brukt som foredragsholder.

Vi ønsker gjerne at lyttere klikker “abonner” i sin podkast-app, og vi setter pris på alle tilbakemeldinger. Send dem til e-postadressen kontakt@kompetansebroen.no.

Flere aktueltsaker