Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Etikknettverket Innlandet feiret pris

24. august markerte Etikknettverket Innlandet tildeling av etikkprisen 2021. Nettverket er en viktig samarbeidspartner i etikkarbeidet i kommunene. 

Foto:Shutterstock

Etikkprisen 2021 ble tidligere i år tildelt Etikknettverket for kommunale helse- og omsorgstjenester i Innlandet. Nettverket koordineres av Utviklingssenter for sykehjem- og hjemmetjeneste i Innlandet. Etikkprisen går til kommuner eller virksomheter som driver systematisk etikkarbeid med mål om å styrke brukeres opplevelse av verdighet og integritet. Det er satsingen Samarbeid om etisk kompetanseheving i KS som står bak Etikkprisen. 24.august var det duket for feiring av prisen med et variert program og innlegg fra foredragsholdere på øverste hylle.

Samarbeid bidrar til etisk refleksjon

Gjennom å delta i Etikknettverket får ansatte og ledere utveksle erfaringer og styrket sin etiske kompetanse. For kommunene som står i krevende og omfattende oppgaver, er Etikknettverket en viktig samarbeidspartner. Etikkarbeidet skal være aktuelt og oppleves nyttig, slik at det arbeidet kan nyttiggjøres i kommunene. 

Oppsummering av fagdag med markering av Etikkprisen 2021

Dagen ble åpnet med musikalske innslag ved Knut Anders Sørum med blant annet Prøysen sin vise “Spelldåsen” som satte stemningen for dagen.

Erfaringer fra etikkarbeidet

Erik Seierstad satt i komiteen for utdeling av etikkprisen i KS og beskrev sterke betraktninger og erfaringer som ble knyttet til arbeidet med etikk. Hans anbefalinger er tydelige; gjør det enkelt, systematisk, forankret og trygt. Det er roten til trygge og kompetente medarbeidere. Vi må heve oss over tradisjoner for å løse utfordringer, etisk refleksjon må styre de ansatte. Han pekte også på at ved flere arbeidsplasser har etisk refleksjon ført til bedre arbeidsmiljø og lavere sykefravær hos de ansatte.

Etikk i praksis

Einar Øverenget stilte mange gode spørsmålene og fikk publikum til å tenke i retninger en aldri har reflektert før. Han beskrev etikk som en samling av beslutninger som er veid opp mot hverandre. Etikk er ikke verdensmesterskap i å være snill, men å være saklig og ryddig når en står i et dilemma. Vi må velge mellom det som er rett og det som er rett, fordi verden er slik. Vi må ta et valg! Å ikke ta et valg er et valg det også.

Min skyld- en historie om frigjøring

Abid Raja var innleid foredragsholder for å fortelle om sin bok, som ble fjorårets mestselgende bok, en bok om egen barndom og tøffe kamper. Om kultur og religion sett opp mot frihet eller mangel på frihet til nettopp det å kunne velge.

Tanker om omsorg og etikk

Feiringen av etikkprisen ble avsluttet med Inge Eidsvåg som på en glitrende måte beskrev omsorg og etikk i takt med hverandre. Han avsluttet det hele med diktet Innbying av Tarjei Vesaas

Vil du gje meg handa ved månens skin,
lauv du er –
Under open himmel.
Over open avgrunn.

Som lauv
er du og eg.
Fort skjelvande,
og fort borte.
Kom –

Tarjei Vesaas
“Løynde eldars land”

Foto: Kompetansebroen Innlandet

Fra venstre: Laila Jenssveen (arbeidsgruppe for Etikknettverket), Hanne Norum Hollekim (Regional etikkveileder KS etikksatsingen), Marit Sjørengen (komiteen for «Etikk er tidløst» dagen), Ellen Baukhol Klidonas (Statsforvalteren innlandet), Karin Hammer (arbeidsgruppe for etikknettverket), Irene Røen, leder USHT, Målfrid Schiager (koordinator for etikknettverket i Innlandet) leder USHT og Åsa S. Jensen, (Koordinator etikknettverket i Innlandet)

Flere aktueltsaker