Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Fagutvalg psykisk helse barn og unge – Sluttrapport

Leder Marit Sundvold Brustad og nestleder Anne Christine Moberg for fagutvalg psykisk helse barn og unge la fram sin sluttrapport for Strategisk Samarbeidsutvalg 24. mai.

Bilde av Marit Sundvold Brustad og Anne Christine MobergFoto: Kompetansebroen Innlandet

Leder Marit Sundvold Brustad og nestleder Anne Christine Moberg for fagutvalg psykisk helse barn og unge la fram sin sluttrapport for Strategisk Samarbeidsutvalg 24. mai. Et fagutvalg skal være en bidragsyter i utviklingen av tjenestene, med kunnskap og kompetanse. Bidra til målsettingen om at pasienter og pårørende skal oppleve en helhetlig og sammenhengende helse- og omsorgstjeneste.

Prosessen

Helsefellesskapet Innlandet skal etablere fagutvalg psykisk helse barn og unge. Som først ut vil denne etableringsprosessen gi overføringsverdi for etablering av nye fagutvalg i Helsefellesskap Innlandet. En av bestillingene har vært å få til bred involvering i oppstart av arbeidet. Denne rapporten er arbeidsgruppas tilbakemelding på prosessen, og følgende formulerte problemstillinger fra Helsefellesskapet / Strategisk samarbeidsutvalg.

Arbeidsgruppen er satt sammen av representanter fra alle helseregionene, alle enheter BUP og brukerrepresentanter. Arbeidsgruppen planla og gjennomførte en prosess for å svare ut de fem problemstillinger under. Prosessen skal sikre bred involvering av aktuelle interessenter herunder også bruker og pårørende.

  1. Hva er de største utfordingsområdene for psykisk helse barn og unge i dag i samhandlingsflaten mellom kommune og Sykehuset Innlandet.
  2. Hvilke utfordringer bør vi prioritere å starte opp med?
  3. Hvilken arbeidsoppgaver skal legges til fagutvalget og hvilke oppgaver ligger naturlig til kommuner og sykehus i den daglige samhandlingen.
  4. Hvordan skal fagutvalget organiseres (struktur, kompetanse og representasjon)
  5. Hvordan skal fagutvalget sikre forankring i helseregionene og i sykehuset?

I desember 2022 gikk de regionale representantene i gang med brukerintervju av familier med barn og unge, som hadde erfaring med helsetjenester i både kommune og sykehus, samt hvordan de opplevde helsetjenestene, og vår samhandling med barnehage/skole/ppt/barneverntjeneste med flere. Også Sykehuset Innlandet utførte brukerundersøkelser. Her fikk de mange gode refleksjoner, erfaringer og meningsytringer sett ifra brukerfamiliens perspektiv, og samarbeidene tjenester. Dette ga et godt grunnlag for meningsutvekslinger ved oppstart. Ved å prioritere å gjøre egne brukerintervju, bidro til at arbeidsgruppen fikk et eierskap til arbeidsprosessen.

Kommunehelsetjenesten har mange oppgaver, fra forebygging til syke eldre, som det skal prioriteres mellom, under samme ledelse. Sykehuset har et tydelig mandat i barne- og ungdomspsykiatrien, kun med barn og unges psykiske helse på agendaen. Mens i kommunene er det ikke entydig hvem som bør være i møte med barn og unge med psykiske plager. Strukturen i organisasjonene er ulike. I prosessen ønsker de å oppnå en opplevelse av partnerskapet som beskrives i Helsefellesskapet. Hvordan få til engasjement, god dialog og fram-snakking av arbeidsprosessen i en travel hverdag. Eierskap av prosessen ute hos enhver kommunehelsearbeider, og behandler i BUP var grunnleggende, og like viktig som forankring hos ledelse i organisasjon. Arbeidsgruppes opplevelse av eierskap og forankring, kunne gi overføringsverdi til det samme i fagutvalgets framtidige arbeid. Uten dette kunne fagutvalget ha liten verdi eller virkning. De vil ikke få innspill, og dets råd vil ikke nå fram.

Fagutvalgets Formål

Som overordnet oppgave skal fagutvalget være et faglig rådgivende organ med særskilt fokus på tjenesteutvikling barn og unge psykisk helse, og berede samhandlingsflater mellom kommuner og foretak i Innlandet.

  • Bidra til gode og likeverdige tjenester
  • Fremme samhandling og helhetlig koordinering av behandling og oppfølging i vår målgruppe
  • Fremme felles forståelse for kompetansetiltak rettet mot samhandlingskompetanse, helhetlige og koordinerte tjenester
  • Fagutvalg skal utarbeide rådgivende, faglige funderte beslutningsgrunnlag, som gjør det mulig for Strategisk samarbeidsutvalg å gjøre nødvendig prioriteringer, og som styrker samhandlingen. I sitt arbeid har de brukt forskrifter, nasjonale og regionale veiledere og retningslinjer.
Forside av nasjonalt pasientforløp. Psykiske lidelser -barn og unge av Helsedirektoratet.
Forsiden til To år med pandemi - status for det psykiske helsetilbudet til barn og unge. Av Ukom
Forside til Mestre hele livet, Regjeringens strategi for god psykisk helse (2017–2022)

Foto: Skjermdumper av et utvalg forsider fra Helsedirektoratet, Ukom og Strategi fra Regjeringen.

Funn

Funnene fra rapporten To år med pandemi – status for det psykiske helsetilbudet til barn og unge fra Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (UKOM). Viser at det allerede før pandemien var kapasitetsutfordringer, og under pandemien ble tjenestetilbudet redusert, samtidig som hjelpebehovet økte. Det er et gap mellom helsetilbudet til barn og unge med psykiske vansker i kommunene og i tilbudet fra spesialisthelsetjenesten. Det er økende prioriteringsutfordringer innad i de kommunale tjenestene. De står i vanskelige dilemmaer som å måtte velge mellom å gi lovpålagte tjenester til barn og unge som har lettere til moderate psykiske helsebelastninger, og å kunne sette av ressurser til å arbeide forebyggende. Brukerintervjuene som arbeidsgruppen har gjennomført samsvarer med rapporten til fra UTKOM og bekrefter virkeligheten.

Mandat

Som en følge av arbeidet ble mandatet til utvalget at de skal være et faglig rådgivende organ med særskilt fokus på tjenesteutvikling for barn og unges psykiske helse, og tilrettelegge samhandlingsflater mellom kommuner og foretak i Innlandet.

Arbeidsgruppas tre råd til de prioriterte satsingsområdene, fra utfordringsområdene i problemstilling 2.

  1. Gode samarbeidsarenaer og lokalt tilpassede samarbeidsavtaler jfr. kommende veileder. Tverrfaglige team, med mest mulig like avtaler, for å kunne vurdere hvilket nivå hjelpen skal gis.
  2. Støtte opp om/være pådriver for kommunene som skal sørge for tilgjengelig og tverrfaglig psykisk helsetjeneste som gir tidlig hjelp og behandling til barn og unge med psykiske helseplager, begynnende rusmiddelproblemer og reaksjoner på belastende livshendelser jfr. kommende veileder.
  3. Støtte opp om/være en pådriver/ bidra med kunnskapsbaserte anbefalinger.
  • økt kompetanse i kommunene, til behandling milde og moderate psykiske helseplager
  • økt kompetanse i kommunene, til å kunne veilede voksne som er tett på barn og unge med psykiske utfordringer

Vi ønsker at barn og ungdom skal oppleve å bli lyttet til, og at hjelpen skal oppleves hjelpsom. Vi håper vårt arbeid, til mandat- fagutvalg barn og unges psykiske helse, vil bidra til dette.

Marit Sundvold Brustad

Flere aktueltsaker