Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Felles forløp for intoksikasjonspasienter

Det etableres et felles, standardisert pasientforløp for intoks-pasienter i Sykehuset Innlandet. Det beste fra dagens praksis utgjør grunnlaget for forbedringsarbeidet.

Foto: Shutterstock

Det skal etableres et felles, standardisert pasientforløp for intoks-pasienter i Innlandet. Det beste fra dagens praksis utgjør grunnlaget for forbedringsarbeidet. Forbedringsarbeidet som startet høsten 2020, ble ledet av ei sentral arbeidsgruppe med bred deltagelse av representanter fra spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten i Innlandet. 

Ledermøtet i SI har besluttet at videre arbeid og utprøvingen skal starte i ett sykehus med tilhørende DPS/BUP/kommuner. Somatisk divisjon Gjøvik-Lillehammer, avdeling Lillehammer er utvalgt for dette. ​

Bakgrunn

Utvikling av helhetlige pasientforløp var et av hovedmålene i Sykehuset Innlandets virksomhetsplan for 2020, videreført for 2021 og ett mål i SIHF sin virksomhetsplan for 2022, er at «Pasientforløp intoks» skal implementeres. 

Et pasientforløp er en helhetlig beskrivelse av pasienters kontakt med ulike deler av helsevesenet i løpet av en sykdomsperiode. Standardiserte pasientforløp skal sikre utredning, behandling og pleie av god kvalitet i alle ledd i behandlingen. Særlig viktig er overgangen mellom leddene. Forbedringsarbeidet involverer alle i kontakt med intoksikasjoner. Prehospitale tjenester, somatikk, psykisk helsevern og instanser involvert ved overgangen til hjem og kommune inkluderes.

Seks prioriterte tiltak foreslås implementert

  • Kartlegging – Kartlegge psykososiale og eksistensielle forhold
  • Tilsynsforespørsel til Psykisk Helsevern
  • Psykiatrisk tilsyn fra Psykisk Helsevern
  • «Time i hånda» til oppfølging etter utskrivelse, med evt. henvisning videre
  • Kriseplan – redigere mal, forbedre praksis for opprettelse og bruk 
  • «Gjengangere» – ivaretakelse av gjengangere

Ledelsen i Sykehuset Innlandet besluttet at Divisjon Psykisk helsevern skal ha en parallell og frittstående prosess vedrørende utvidelse av tilbudet om tilsyn fra psykisk helsevern til somatiske avdelinger til helg, kveld og helligdag.

Hvordan?

Forbedringsmodellen har blitt benyttet som metode, og en systematisk kartlegging av dagens praksis i alle ledd har blitt gjort. Gjennom kartlegging på tvers av divisjoner/fagområder og gjennom møter med andre helseforetak, har prosessen identifisert hva som er “beste praksis”. Dette skal løftes fram og samles i en felles standart med retningslinjer for alle involverte:

Prosessen er nå i en fase for test og innføring av de seks tiltakene som foreslås implementert. I denne fasen etableres ei gruppe som vil bestå av representant fra AMK, ambulansetjenesten på Lillehammer, representanter fra somatiske avdelinger på Lillehammer sykehus som Barne- og ungdomsavdelingen, akuttmottak, intensiv og medisinsk avdeling. Videre vil representanter fra BUP og DPS tilknyttet Lillehammer være deltagende, i samarbeid med representanter fra Øyer, Gausdal og Lillehammer kommune sammen med brukerrepresentanter som skal koordineres av ei koordineringsgruppe i det videre arbeidet. Flere av representantene har vært deltagende i prosessen i tidligere fase.  

Vi skal utvikle samhandlingen mellom helsetjenestene ved intoks-innleggelser og forebygge reinnleggelser og død. Det skal vi få til gjennom samarbeid. Vi må bli bedre kjent med hverandres tjenester

Kristin Kolloen, seksjonsleder i stabsområde Helse, Sykehuset Innlandet

Prosessen koordineres av:

  • Leder: Kristin Kolloen 
  • Akutt- og mottaksmedisiner, Lillehammer: Roy Bekkeseth fagansvarlig somatikk
  • Overlege: Unni Bratlien fagansvarlig psykisk helsevern 
  • Controller, Lillehammer: Kjersti Sagbakken. 

Plan for møter med arbeidsgruppa er fastsatt med oppstart i september. ​

Flere aktueltsaker