Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Fokus på vold i nære relasjoner
På fagdag i Demensnettverk Innlandet i mai, ble satt fokus på dette viktige temaet og hvordan være mer proaktivt for å forebygge vold og overgrep mot eldre personer.

Nær 70 personer deltok på fagdagen. Forelesere var Mona. A. Weiseth og Ritt Nilsen fra SAM-AKS, Morten Jansson fra RVTS ØST, og Bjørn Lichtwarck fra Sykehuset Innlandet.
Vold pågår i ulike former
Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem som rammer mennesker i alle livsfaser og sosiale lag. Det ble vist til Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), der ulike former for vold i nære relasjoner er beskrevet. (Voldsveileder NKVTS). Herunder ble det på fagdagen fortalt om fysisk vold, psykisk vold, seksuell vold, materiell vold, latent vold og økonomisk vold.
Utsatte eldre
Jansson fra RVTS ØST fortalte at eldre kan være risikoutsatt for vold på bakgrunn av flere forhold. Svekkede kognitive evner og svekkede fysiske evner har stor betydning. Blant annet kan avhengighet av hjelp i sine nære relasjoner og relasjonelle utfordringer være medvirkende faktorer.
Weiseth og Nilsen fra SAM-AKS delte erfaringer om at både personer med demens og pårørende kan være den som utøver eller blir utsatt for vold. Demenssyke kan utøve vold som følge av blant annet kognitiv svikt, mistenksomhet, vrangforestillinger, manglende forståelse, feiltolkninger og angst. Pårørende kan utøve vold som følge av de er utslitt og av mangel på kunnskap og forståelse for sykdommen
Med dette perspektivet ble det framholdt at både den demenssyke og pårørende kan ha behov for støtte og beskyttelse.
Underrapportering
Det ble fortalt at blant eldre er vold i nære relasjoner ofte skjult og underrapportert. Det ble trukket fram flere årsaker til dette. Blant annet er mange eldre avhengige av sine nærmeste for hjelp og støtte. Dette avhengighetsforholdet gjør det ekstra vanskelig å varsle om overgrep. Videre ble det fortalt at vold i hjemmet kan oppleves som tabu eller et privat anliggende, og derfor noe som dekkes over. Mange kan kjenne på skyld og skam. Det ble også fortalt om erfaringer med at bagatellisering av problemstillingen kan være vanlig.
Demens kan redusere evnen til å forstå, tolke eller formidle egne opplevelser. Dette kan gjøre det utfordrende for andre å oppdage om de blir utsatt for vold.
Kompetanse og beredskap
For å avdekke vold, ble det påpekt at det er det viktig at ansatte har kunnskap om hvordan vold kan komme til uttrykk i ulike aldersgrupper og sykdomsbilder. Systematiske rutiner for hvordan man kartlegger, dokumenterer og følger opp mistanke om vold er vesentlig.
Blant annet ble det trukket fram betydningen av å legge til rette for at den som kan være utsatt for vold opplever det som trygt å fortelle. I tillegg at helsepersonell tør å spørre direkte og følger opp når det er avdekket at det pågår vold.
Aggresjon, overgrep og utelatt helsehjelp
Et annet perspektiv som ble trukket fram på fagdagen, var aggresjon, overgrep og utelatt helsehjelp. Lichtwarck viste til at individuelle faktorer både hos ansatte og beboere kan være årsak til at dette foregår. Pleiekulturen har stor betydning, og noe en skal være særlig oppmerksom på. Makt avsløres i hvordan beboer og dennes handlinger omtales og hvilke ord som benyttes. Det ble videre påpekt at lav bemanning, høy turnover og lav kompetanse påvirker kvaliteten på omsorgen. Samfunnsmessige faktorer har også betydning, slik som hvordan vi tenker og snakker om eldre og hvordan eldre og eldreomsorg prioriteres.
Demensnettverk Innlandet
Demensnettverk Innlandet er et samarbeid mellom Statsforvalteren, Sykehuset Innlandet ved tjenesten Samhandling mellom alderspsykiatrisk avdeling og kommunale sykehjem (SAM-AKS), Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) og Nasjonalforeningen. Du finner mer informasjon om demensnettverket og oversikt over hvem som er kontaktpersoner i hver kommune på demensnettverkets egen side på Kompetansebroen.
Her kan du lese om SAM-AKS
Her finner du mer informasjon om RVTS Øst
Her finner du Veileder for helse- og omsorgstjenestens arbeid med vold i nære relasjoner
Her kan du lese om AFS Forskningssenter -Sykehuset Innlandet
Flere aktueltsaker