Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Pårørendeskole i Nord-Aurdal!

Hukommelsesteamet i Nord-Aurdal planla og gjennomførte pårørendeskole i høst. Det ble lagt opp program for 5 torsdagskvelder, der noen ble holdt på VLMS og noen i Aurdal institusjon. Videre kan du lese mer om hvordan de gjorde det.

Bilde av (fra venstre) demenskoordinator Tove Evenrud og leder for hukommelsesteamet Evind Botten fra Nord-AurdalTove E. Evenrud, demenskoordinator og Eivind Botten, leder hukommelsesteamet. Foto: Gro Merete Holde.

Rekruttering og oppmøte

I tillegg til annonsering i egne og andres kanaler, tipset og rekrutterte vi mange ved å ta direkte kontakt. Med totalt 33 pårørende innom og et snitt på ca. 30 hver kveld er vi storfornøyde med oppmøte.

Gjennomføring

Våre lokale helselag stilte opp med kaffe og kake og sørget for at det ble trivelige pauser. Vi kunne tilby et variert program med gode forelesere som delte av sin kunnskap, kompetanse og ikke minst sine erfaringer. 

7. september

Denne samlingen informerte demenskoordinator, ergoterapeut og tildelingskontor fra kommunen om blant annet hukommelsesteamet, demenskoordinator, andre kontaktpersoner og tjenestetilbud. De informerte også om velferdsteknologiske løsninger.

14. september

Da var vi så heldige å ha Bjørn Lichtwarck, spesiallege og forsker ved geriatrisk avdeling ved Sykehuset Innlandet, som foreleser. Han formidler kunnskap rundt demensdiagnoser, medisinering, miljøbehandling og fastlegen sin rolle på en interessant og forståelig måte. Bjørn er en dyktig foreleser som treffer sitt publikum enten det er leger og annet helsepersonell, eller pasienter og pårørende. 

28. september

Først var det en digital undervisning rundt fremtidsfullmakt og vergemål. Deretter kom Gro H. Storebråten, fra Sparebank1 og snakket rundt finansiell inkludering, bankID og svindel. Dette var interessant og ikke minst relevant, og mange fikk gode råd for hvordan man skal følge med og ikke minst unngå å bli lurt i vår digitale hverdag.

5. oktober

Foreleser var Ellen Bjøralt, geriatrisk sykepleier fra Sykehuset Innlandet avdeling Sanderud. Hun underviste om kommunikasjon og samhandling. Ellen har lang erfaring og vi mener hun gir gode forelesninger som treffer godt. 

19. oktober og siste samling

På denne samlingen var det en pårørende som delte sine erfaringer. Vedkommende sa noe om opplevelser rundt det å være ektefelle til en person som rammes av demens i relativt ung alder. Det var virkelig flott gjort og det kan hjelpe flere til å kjenne på at det er greit å snakke om det som oppleves tungt og vanskelig.

Evaluering og tilbakemeldinger

Vi åpnet for samtaler mellom de pårørende etter samlingen, og til slutt ba vi om en tilbakemelding gjennom et kort evalueringsskjema. Vi skal bruke dette inn i planlegging av ny pårørendeskole om et år eller to. Tilbakemeldingene er gode og mange uttrykte at de var fornøyde med både innhold og gjennomføring.

Bilde av foreleserne :Monica Gothenborg, leder tildelingskontoret NAK, Bjørn Lichtwarck, spesiallege og forsker, Tove E. Evenrud, demenskoordinator, Aina Lyshaugen Hippe, pårørendekoordinator/ tildelingskontor.
Monica Gothenborg, leder tildelingskontoret Nord-Aurdal kommune, Bjørn Lichtwarck, spesiallege og forsker, Tove E. Evenrud, demenskoordinator, Aina Lyshaugen Hippe, pårørendekoordinator/tildelingskontor. Foto: Gro Merete Holde.

Alle de eksterne foreleserne fikk med seg en smak av Valdres som takk. Den inneholdt Valdresosten Bufar, treak, sjokolade og syltetøy fra lokale leverandører.

Flere aktueltsaker