Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Takk til alle sykepleiere!

«Takk» er ordet flest sykepleiere oppgir at de blir ekstra glade for å høre i jobbsammenheng.

Florence Nightingale pleier syke i en sykesalBilde: Shutterstock

“Takk” kan bety mye i en travel jobbhverdag. I undersøkelsen utført av Sykepleien i 2024, ble 10 000 sykepleiere spurt om hvilket ord eller uttrykk de ble ekstra glad av å høre på jobb. Ikke overraskende viste den også at å verdsette sykepleiernes profesjonalitet og kompetanse var veldig viktig.

Florence Nightingale har hatt stor betydning for at sykepleieryrket ble profesjonalisert. Den internasjonale sykepleierdagen markeres derfor hvert år på Florence Nightingales fødselsdag 12. mai.

Sykepleierutdanningen

Florence Nightingale tok i bruk statistikk og diagrammer for å kunne gi en oversikt over dødsårsaker blant soldater under Krimkrigen. Hovedpoenget var å få frem at flere soldater døde av infeksjoner enn av sårene de fikk i kamp, noe som bidro til at det ble lagt mer vekt på forskning og utdanning saniteten. Nightingale ga også ut flere bøker, blant annet “Håndbok i sykepleie” og “Notater om sykepleie”. Her skriver hun blant annet om hva sykepleie er, og hva det ikke er, og hun presenterer sine prinsipper for pleie av syke og skadede mennesker. (Store medisinske leksikon) .

En sykepleier skal ikke gjøre annet enn å drive sykepleie. Hvis du trenger en vaskehjelp så skaff deg det. Sykepleie er en spesialitet.

Nightingale, Florence (1997). Notater om sykepleie. Redigerte av  Skretkowicz, V. Universitetsforlaget. s. 81.

Da Florence Nightingale kom hjem fra Krimkrigen, opprettet hun “Nightingalefondet”. Dette ble senere brukt til å etablere den første kunnskapsbaserte profesjonsutdanningen for sykepleiere: The Nightingale School of Nursing, i London i 1860.

En gang sykepleier, alltid sykepleier

I en kronikk i Sykepleien, skriver Lars Berrum om hvordan han som nybakt far følte seg ganske hjelpesløs, men hvor tidligere erfaringer som sykepleier gjorde at han følte seg tryggere fordi han hadde hatt ansvar for levende mennesker før. Han hadde skiftet bleie før, han hadde gitt omsorg til folk som så sårt trengte det, han hadde observert, matet, og kommunisert. Erfaringen av å jobbe på lag for å hjelpe mennesker som trenger det, hjalp han også som nybakt far. (En gang sykepleier, alltid sykepleier).

I nesten alle livets sammenhenger er det en fordel å ha nettopp denne utdannelsen!

Lars Berrum
Fotografi av Lars Berrum, rosa bakgrunn

Foto: Kompetansebroen

Kompetansebroen inviterte Lars Berrum til Helhjerta for å fortelle mer om dette. Du kan lytte til episoden ved å klikke på bilde under:

Flere aktueltsaker