Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Definisjonene av følsomhetskategoriene S-I-R ble endret av EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptiblity Testing) i 2019. Endringen ble utført for å gjenspeile antibiotika-eksponering på infeksjonsstedet. Her kan du blant annet lese mer om definisjonene for kategoriene.

Antibiotika – Definisjon av følsomhetskategoriene S, I og R

av Jeanette Borthen

Mikrobiologisk avdeling minner om at definisjonene av følsomhetskategoriene S-I-R ble endret av EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptiblity Testing) i 2019.

Endringen ble utført for å gjenspeile antibiotika-eksponering på infeksjonsstedet. Informasjon om dette har gått ut tidligere, men vi sender en påminnelse fordi konsekvensen av dette er at stadig flere antibiotika svares ut i kategorien «I». Dette betyr ikke at mikrobene har blitt mer resistente – endringen ble gjort for å synliggjøre at antibiotikumet må gis med riktig dosering.

Definisjonene for S-I-R kategorisering
Følsom, standarddose (S): En mikroorganisme er kategorisert som Følsom, standarddose når det er høy sannsynlighet for terapeutisk suksess når et antimikrobielt middel gis i henhold til standard doseregime.

Følsom, økt eksponering (I): En mikroorganisme er kategorisert som Følsom, økt eksponering når det er høy sannsynlighet for terapeutisk suksess fordi eksponering av det antimikrobielle middelet er økt ved å tilpasse dosering eller ved oppkonsentrering på infeksjonsstedet.

Resistent (R): En mikroorganisme er kategorisert som Resistent når det er høy sannsynlighet for terapisvikt, selv ved økt eksponering.

Forklaring
Alle brytningspunkter (grenseverdier) som brukes av mikrobiologiske laboratorier for å skille mellom S, I og R kategorisering er relatert til dosering og administrasjonsform av det aktuelle antibiotikum.

Hovedendringen fra 2019 består i at «I»-gruppen (tidligere kalt «Intermediær») nå kalles «Følsom, ved økt eksponering». Når en mikrobe kategoriseres som I for et antimikrobielt middel, kreves som oftest at eksponering økes ved å benytte høyere dose, kortere doseringsintervall eller endret administrasjonsform, for eksempel endring fra peroral til intravenøs administrering eller ved å forlenge infusjonstiden. Et viktig unntak er urinveisinfeksjoner, der de aktuelle antimikrobielle midlene som oftest oppkonsentreres i urin.
Dersom «I» dukker opp i antibiogrammet innebærer dette altså at antibiotikumet er et likeverdig behandlingsalternativ, forutsatt en økt konsentrasjon av middelet.

I laboratoriets merknad til antibiogrammet oppgis dosering for voksne for de antibiotikum som svares ut som «I». De tilgrunnleggende dosene er i hovedsak i samsvar med nasjonale antibiotika retningslinjer, der standarddose er svarende til følsomhetskategori S, og høydose er svarende til følsomhetskategori I. Dosene skal for den enkelte pasient selvfølgelig tilpasses nyre- og leverfunksjon, vekt etc.

Ved spørsmål, kontakt
Vakthavende lege på mikrobiologisk laboratorium på 67 96 94 12 /
Nina Handal, seksjonsoverlege bakteriologisk laboratorium, på 67 96 43 30

 

Nina Handal, seksjonsoverlege, Mikrobiologi og smittevern