Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Forsker som drypper kjemisk væske i reagensglassFoto: Shutterstock

Bruk av laboratorietjenester ved Ahus

av Lene Gjelseth Dalbak

Behandlende lege ved Ahus har tilgang til pasientens laboratoriesvar og bildediagnostikk som er rekvirert fra primærhelsetjenesten.

Laboratorietjenester ved Akershus universitetssykehus HF     

Laboratoriene ved Akershus Universitetssykehus leverer diagnostikk til innlagte og polikliniske pasienter på sykehuset. I tillegg tilbyr vi laboratoriediagnostikk til et stort antall rekvirenter utenfor sykehuset i eget opptaksområde. Våre laboratorier har regionalt ansvar for livmorhalsprøver fra Innlandet og nasjonalt ansvar for demensmarkører og nyresteinsanalyse. Vi har et aktivt forskermiljø som medvirker i utvikling av vår analysevirksomhet.

Laboratorietjenester og prøvetaking ved våre 4 lokasjoner.

Det er blodbankvirksomhet og prøvetaking ved alle lokasjoner, men begrenset til kun voksne på Gardermoen. Prøvetaking ved laboratoriene er først og fremst et tilbud for pasienter med time ved sykehuset. Kapasiteten vår er dimensjonert i henhold til det. Sykehuslaboratoriene kan derfor ikke være prøvetakingsenhet for primærhelsetjenesten på generell basis.
Vi bistår selvsagt ved behov, eks. ved:

  • Vanskelig prøvetaking
  • Prøvetaking av små barn
  • Spesialprøver (fryseprøver, spesialrør og lignende)
  • Behov for kreatinin før bildediagnostiske undersøkelser

Analysevirksomhet

Ski sykehus og Gardermoen har veldig begrenset analysevirksomhet. Prøver fraktes til Nordbyhagen for analyse. Kongsvinger sykehus mottar og analyserer prøver innen medisins biokjemi for sykehusets avdelinger og eksterne rekvirenter i Kongsvingerområdet.

Laboratoriene ved Nordbyhagen (Lørenskog) tilbyr et bredt utvalg av analyser innen medisinsk biokjemi, allergi, immunologi, mikrobiologi og patologi. Analyser som ikke utføres ved våre andre lokasjoner og prøver fra eksterne rekvirenter, mottas med intern transport til laboratoriene på Nordbyhagen.

For analyserepertoar se https://ahus.labfag.no/

Prøvesvar i journal

Vi leverer prøvesvar fortløpende, også i helg og på helligdager.
Alle prøver som analyseres ved våre laboratorier lagres automatisk til journal (DIPS, Ahus). Ved en innleggelse eller poliklinisk konsultasjon ved Ahus-sykehusene, vil behandlende lege ha tilgang til pasientens tidligere laboratoriesvar og bildediagnostikk.

Elektronisk rekvirering

DIPS Interactor er vår elektroniske rekvisisjon, hvor det enkelt kan rekvireres laboratorieprøver og sendes henvisninger til bildediagnostikk. De fleste journalsystem, både lokale og skyløsninger, har utviklet integrasjoner for Interactor.
Ahus bekoster installasjon av DIPS Interactor, og bistår med opplæring og brukerstøtte. Etikettskriver plasseres ut for merking av laboratorieprøver, slik at prøvene alltid er merket med navn og fødselsnummer.

For noen kontorer kan kostnader tilkomme, da enkelte journalleverandører fakturere ekstra for hver integrasjon, men dette avklares før installasjon.

Samhandling med laboratoriene

Vår laboratorierådgiver er tilgjengelig for alt som gjelder rekvirering, prøvebehandling og transport av prøver til våre laboratorier.

Vi reiser gjerne ut for samtaler og veiledning lokalt, både for prøvebehandling og bruk av elektronisk rekvisisjon (DIPS Interactor).
Ta gjerne kontakt med oss på tlf. 67 96 94 57 / 46 93 19 63, eller e-post lab@ahus.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Informasjon og nytt fra laboratoriene oppdateres jevnlig på våre nettsider.

Laboratoriene ved Ahus: www.ahus.no/fag-og forskning /tjenester / laboratorietjenester. Laboratoriehåndbøker: www.labfag.no

På labfag.no finner dere håndbøker for laboratoriefag innen hele Helse sør-øst. Dette er et oppslagsverk med analyseoversikter, samt mye generell informasjon om våre laboratorier, prøvetaking og behandling.