Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Mobiltelefon med et stetoskop rundt på blå bakgrunnBilde: Shutterstock

Brukerstyrt digital hjemmeoppfølging for epilepsi og diabetespasienter

av Lene Gjelseth Dalbak

Over 1000 pasienter med epilepsi følges opp fra Ahus. Nå får de tilbud om å gjøre det hjemmefra gjennom en app på nettbrett eller mobil. Appen har allerede vært i bruk ved brukerstyrt poliklinikk for diabetespasienter siden 2021. Pasientene rapporterer om egen helse ved å fylle ut et standardskjema som hjelper behandlerne med å sortere dem etter et trafikklyssystem i grønt, gult og rødt.

Epilepsipasienten kan få spørsmål om de har hatt noen anfall siden sist, om de har opplevd bivirkninger av medisiner, eller om de planlegger å bli gravide slik at de trenger tettere oppfølging. Pasienter som blir merket med rødt i trafikklyssystemet blir prioritert og kalt inn til time. Pasienter som har spørsmål, kan stille dem i en chat og få svar innen tre dager, enten i chaten, på telefon eller i en videosamtale.

Alt i alt kan dette føre til at vi sparer inn på legetimene ved nevrologisk poliklinikk, og dermed korter ventetiden for nye og gamle pasienter, sier Hanne-Kathrine Hokstad som er seksjonsleder på nevrologisk poliklinikk.

Det er frivillig med digital oppfølging, og avdelingene vil følge med og gi tilbud om tradisjonell oppfølging til dem det passer best for.

Digitale helsetjenester ved Akershus universitetssykehus