Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Fastleger kan henvise pasienter med behov for hjelp innen psykisk helse til ett sted. Kongsvinger DPS er med i oppstartprosjektet.

Felles henvisningsmottak innen psykisk helse. Oppstart høst 2022.

av Lene Gjelseth Dalbak

Bakgrunn

Høsten 2020 ble det fremforhandlet et nytt punkt i rammeavtalene mellom de regionale helseforetakene og Den norske Legeforeningen og Norsk psykologforening. Det nye punktet i rammeavtalene (§13) innebærer at det skal etableres felles henvisningsmottak for henvisninger fra førstelinjen til avtalespesialister og distriktspsykiatriske sentre (DPS) innen psykisk helsevern i Norge.

Mål

Målet med å etablere felles henvisningsmottak er å sikre pasientene like rettigheter – enten de blir henvist til en avtalespesialist eller et DPS. I dag får ikke pasienter som blir henvist til en avtalespesialist rettighetene sine vurdert i henhold til pasient- og brukerrettighetsloven § 2-2 (rett til vurdering) jf. § 2-1 b annet ledd (rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten). Dette betyr blant annet at pasienten ikke har rett til å få vurdert henvisningen sin innen ti virkedager. Pasienten får heller ikke tildelt en juridisk bindende frist for når helsehjelpen senest skal starte, og får ikke bistand fra Helfo pasientformidling til å skaffe et alternativt tilbud dersom fristen skulle bli brutt (se pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 b fjerde ledd).

Ved å etablere felles henvisningsmottak skal fastlege/henviser henvise alle pasienter med behov for utredning og behandling innen psykisk helsevern til ett sted. Der vil henvisningen bli vurdert, og de som har rett til helsehjelp vil få dette hos en avtalespesialist eller ved DPS.

Gjennomføring

Det er etablert et regionalt prosjekt for å koordinere arbeidet i Helse Sør-Øst. I første omgang skal det etableres felles henvisningsmottak ved DPS Gjøvik, DPS Østre Agder og DPS Kongsvinger.

Det er en målsetting å etablere felles henvisningsmottak ved alle helseforetakene i regionen i løpet av 2023.

Helse Sør-Øst RHF samarbeider tett med psykologforeningen, legeforeningen, helseforetakene, brukerne og de andre helseregionene som har tilsvarende oppdrag.

Det planlegges at de første felles henvisningsmottakene i Helse Sør-Øst skal være i drift fra 1. september 2022.

Det er etablert en informasjonsside om arbeidet, her legges det ut løpende informasjon Felles henvisningsmottak – Helse Sør-Øst RHF (helse-sorost.no)