Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold

Forsterket overvåkning for bekymringsvarianten «omikron» ved Ahus

av Jeanette Borthen

Laboratoriet på Ahus har fått i oppdrag å intensivere overvåkningen av positive SARS-CoV-2 prøver med tanke på påvisning av den nye bekymringsvarianten B.1.1.529/omikron for å tidlig kunne oppdage om varianten sprer seg i Norge. Vi setter derfor i gang tiltak for å raskest mulig kunne påvise bekymringsvarianten.

Screening ved hjelp av PCR for å plukke ut prøver som kan være omikron forventes å være i drift i uke 49.

Grunnet høyt antall positive prøver har vi ikke kapasitet til å screene alle positive SARS-CoV-2 prøver. Vi ønsker derfor at kommunene informerer oss spesielt om prøver der omikron mistenkes. Disse vil da prioriteres for videre undersøkelse. For at disse prøvene skal plukkes ut blant de positive prøvene er vi avhengige av telefonisk beskjed til telefonnummer: 67 96 81 61  (åpen daglig kl. 0900-1500).  I tillegg vil de som varsler positive koronaprøver etterspørre spesifikt om det er noen mistenkte omikrontilfeller blant de positive prøvene.

Vi ønsker beskjed om følgende prøver slik at disse kan prioriteres for testing:

  • Prøver fra innreisende/personer smittet i utlandet
  • Prøver fra større/alvorlige utbrudd.

I tillegg prioriteres som før inneliggende pasienter og ansatte for videre undersøkelse med helgenomsekvensering.

Inntil screening-PCR er etablert ved Ahus vil prøver med mistanke om omikron videresendes til FHI for videre undersøkelse eller undersøkes med helgenomsekvensering på Ahus (avhengig av analysekapasitet). Prøver som etter undersøkelse på Ahus viser seg å være omikron vil bli varslet telefonisk til kommunelege/smitteoppsporingsteam i kommunen inntil videre.

Vi takker for godt samarbeid.

Nora Nyquist, overlege
Mikrobiologi og smittevern