Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Informasjon om det nasjonale voksenvaksinasjonsprogrammet
Oslo kommune forbereder seg på å implementere det nye nasjonale voksenvaksinasjonsprogrammet, med ønske om å samarbeide med fastleger og opprette et vaksinasjonstilbud for å sikre høy dekning blant innbyggerne.

I Oslo kommune ble det for sesongen 24/25 inngått en avtale med Oslo legeforening om at hovedvolumet av innbyggervaksineringen mot korona skulle utføres av fastlegene. Videre ble det besluttet at et nedskalert tilbud ved Nydalen vaksinesenter skulle sikre vaksiner til grupper som ikke har fastlege i Oslo og barn under 12 år som var anbefalt vaksine.
Evalueringen av sesongvaksineringen viser at gjennomføringen har vært en suksess og har medført at flere har tatt vaksinen sammenliknet med sesongen før da alle vaksiner ble satt på Nydalen vaksinesenter. Fastlegene har gjort en kjempeinnsats og bidratt til å øke vaksinasjonsdekningen av risikogruppene blant sine listepasienter.
Oslo kommune har startet arbeidet med å se på hvordan voksenvaksinasjonsprogrammet skal tilbys og er i dialog med Oslo legeforening om muligheten for samme organisering som ved fjorårets sesongvaksinering.
Voksenvaksinasjonsprogrammet
Regjeringen har vedtatt å etablere et voksenvaksinasjonsprogram (VVP), og dette kom inn i forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram 1. juni i år. Programmet bygger på erfaringer med etablert sesonginfluensa- og koronavaksinering samt anbefalinger fra Folkehelseinstituttet (FHI). VVP inkluderer tilbud om vaksine mot influensa og korona til personer over 65 år og yngre risikogrupper. I tillegg skal årskullet som fyller 65 år i år få tilbud om pneumokokkvaksine. Vaksinering i henhold til programmet vil starte høsten 2025.
Målet med VVP er å forebygge sykdom og dødsfall som følge av influensa, korona og pneumokokksykdom. Kommunene er ansvarlig for å organisere voksenvaksinasjonsprogrammet slik de finner det mest hensiktsmessig. Dette innebærer blant annet at:
- alle i målgruppene får tilbud om vaksinasjon, både folkeregistrerte og de som oppholder seg i kommunen.
- vaksinasjonstilbudet skal organiseres slik at vaksinedekningen blir så høy som mulig.
- kommunen skal etablere rutiner for samarbeid og inngå avtaler med aktører som deltar i vaksineringen, for eksempel fastleger.
Bestilling av vaksiner:
Bestillingen av influensavaksiner foregår som i tidligere sesonger. Fristen for å bestille influensavaksine med levering i uke 40 var 1. juni. Det er fortsatt mulig å bestille vaksiner, men disse vil bli levert senere enn uke 40.
For korona- og pneumokokkvaksiner, er det i revidert nasjonalbudsjett foreslått at disse skal bestilles av kommunen og sendes ut gratis fra FHI. Det vil komme mer informasjon om når og hvordan disse vaksinene kan bestilles.
Økonomiske betingelser:
Alle detaljene rundt voksenvaksinasjonsprogrammet er enda ikke på plass, men det legges opp til full egenbetaling for influensavaksinen og 25% egenbetaling av samlet kostnad for vaksine og vaksinering for korona og pneumokokk. Helsedirektoratet jobber med å lage en veileder til forskriften som regulerer økonomiske forhold knyttet til voksenvaksinasjonsprogrammet og de ser også på muligheten for en nasjonal løsning som kan benyttes i økonomisk oppgjør mellom kommune og vaksinatør. Det er kun vaksinatører som har avtale med kommunen som kan bestille vaksiner i VVP og få refundert utgifter for gjennomført vaksinasjon fra kommunen.
Mer informasjon om voksenvaksinasjonsprogrammet finnes her:
- Informasjonsbrev nr. 1 om Voksenvaksinasjonsprogrammet – FHI
- Informasjonsbrev nr. 2 om Voksenvaksinasjonsprogrammet
- Forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram – Lovdata
- Vaksinasjonsprogram for voksne – FHI
- Voksenvaksinasjonsprogrammet – FHI
.