Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Racemisk adrenalin er en blanding av det naturlige forekommende isomeret L og D-isomeret, som er 30 ggr mindre aktivt.

Racemisk adrenalin ved falsk krupp

av Anne Bull Enger Wiel

Racemisk adrenalin er en blanding av det naturlige forekommende isomeret L og D-isomeret, som er 30 ggr mindre aktivt. Det finnes kun som inhalasjonsvæske til nebulisator. Preparatet er uregistrert, men kan skaffes på særskilt registreringsfritak (Racepinephrine 2,25%).

En Tidsskriftartikkel i 2001 anbefalte å gå over til å bruke ordinært adrenalin-preparat (1 mg/ml). Pediatriveilederen anbefaler begge.

Forfatter av nylig publisert Prehospital beslutningverktøy ved luftveisinfeksjon hos barn Christopher S. Inchley forklarer hvorfor det fortsatt anbefales brukt:
” Grunnen til at vi foretrekker racemisk er risikoen for at dosen settes intravenøst eller intramuskulært dersom vanlig adrenalin forskrives. Dosen er ganske stor, gjerne 10 ganger mer enn man bruker ved HLR eller anafylaksi. Å sette denne dosen intravenøst fører til dødsfall, og det har man dessverre opplevd ca. en gang hver 10. år. Å ha et separat preparat til inhalasjon gjør at man reduserer risiko for feiladministrering vesentlig. Det er mange legevakter som har rutiner for vanlig adrenalin til inhalasjon, og det er greit. Jeg regner med at de fleste leger enten vil fortsette å bruke sine rutiner, eller bytte til våre rutiner.

Et annet moment er at mange legevakter bruker betapred framfor prednisolon eller dexametason. Dette er greit, men det er prednisolon man faktisk har kunnskap om i litteraturen.”

Les mer om racemisk adrenalin her, også med tanke på dosering av de to typene adrenalin.