Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Sentral forskrivningsmodul (SFM) og Pasientens legemiddelliste (PLL) i Oslo kommune
I artikkelen kan du lese om arbeidet med å innføre Sentral forskrivningsmodul (SFM) i de ulike journalsystemene innenfor helse- og omsorgstjenester i Oslo kommune. Arbeidet gjøres parallelt med Helse SørØst sitt implementeringsarbeid i sykehusene.

Bakgrunn
Sentral Forskrivningsmodul (SFM) er en nasjonal legemiddelmodul utviklet og forvaltet av Norsk Helsenett (NHN). Modulen integreres i journalsystemer for å gi helsepersonell tilgang til e-resept, pasientens legemiddelliste (PLL), multidosefunksjonalitet og annen informasjon knyttet til trygg legemiddelhåndtering. Informasjonen i SFM deles mellom aktørene i e-resept-samhandlingskjeden og skal bidra til samhandling mellom helsepersonellgrupper, uavhengig av hvor pasienten befinner seg i helsetjenesten. Prosjektet har som mål å sikre en effektiv og trygg implementering av SFM i Oslo kommune.
Fastleger i kommunen har egne journalsystemer, og det at kommunen innfører SFM nå vil ikke direkte påvirke fastlegenes arbeid. SFM er imidlertid en forutsetning for god effekt av PLL. Innføringen av SFM og PLL er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Norsk Helsenett, fastleger og helsetjenestene i kommuner og helseforetak.
Målsettinger
Hovedmål:
Målet med SFM er PLL. Dette vil redusere antall feil i legemiddelbehandlingen som skyldes feilinformasjon om pasientens legemidler, og redusere tiden helsepersonell bruker på å hente inn informasjon om, og svare på henvendelser knyttet til pasientens legemidler.
Delmål:
· Gerica: Sikre en vellykket pilotimplementering av SFM på en langtidsavdeling i Sykehjemsetaten. Pilotprosjektet vil bli gjennomført på Lindeberghjemmet, med opplæring som starter i uke 23 og oppstart kort tid etter.
· CGM Vision (for legevakten og KAD/ØHD: Implementere ). Estimert oppstart for testing 2 kvartal 2025
· SFM CGM Journal (helsestasjon og skolehelsetjeneste): Estimert oppstart 3 kvartal 2025
· SFM i Opus (tannhelsetjeneste): Foreløpig ingen planlagt oppstart.
Oslo kommune ser frem til innføringen og samarbeidet om dette. Effekten vil i stor grad være avhengig av sterk oppslutning fra alle aktører i helsetjenesten, spesielt fra fastlegene. Innføringen gjelder helsepersonell med rekvireringsrett og ansatte i kommunehelsetjenesten som administrerer legemidler.
Hvorfor er det viktig å rydde i reseptformidleren nå?
For at SFM og PLL skal fungere best mulig, er det avgjørende at det ryddes i gamle og utdaterte resepter i reseptformidleren. NHN anbefaler følgende:
1. Fjern legemidler som ikke er i bruk.
2. Endre til korrekt dosering.
3. Fjern doble oppføringer som ikke er bekreftet som riktig av lege via merknad i reseptformidleren/SFM.
4. Endre til strukturert dosering der det er mulig.
Dette arbeidet bør starte allerede nå for å sikre en smidig overgang til den nye løsningen. Arbeidet kan gjøres i forbindelse med en systematisk legemiddelgjennomgang i tråd med Helsedirektoratets veileder. Ved en slik gjennomgang kan takst 2ld benyttes.
Kontakt:
For spørsmål om arbeidet kan du ta kontakt med prosjektleder Mette Gjengstø, Helseetaten på e-post: mette.gjengsto@hel.oslo.kommune.no