Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold

Sesong 9 - Episode 10

Legg til favoritt

Aldring, helse og psykiske lidelser

01:03:39

Det er håpløst å tilby psykoterapi til en person over 50 år, sa Freud i sin tid, og ifølge alderspsykiater Eivind Aakhus har denne myten fått leve lenge.  Det ironiske er, sier han, at selv om den eldre pasienten er storforbrukere av helsehjelp, er denne pasientgruppen underrepresentert innen psykiatrien.

Hvorfor er det slik? Psykiske lidelser kan fort bli sett på som en forventet del av det å bli eldre. Dette er alderisme eller aldersdiskriminering, sier Eivind. Og resultatet er at de eldre ikke får den hjelpen de trenger.

Eivind Aakhus er alderspsykiater og svært engasjert i de eldres psykiske helse. Og – han er opptatt av nyordet “Phubbing” (som kommer av ordene “phone” and “to snubb” som betyr å overse). Phubbing skjer når man underveis i en samtale opplever at telefonen plutselig tar oppmerksomheten. Ikke “phubb” de eldre, sier Eivind, du kan gå glipp av gylne øyeblikk i samtalen!

Helhjerta har etablert seg som en populær podkast hvor du møter mennesker i helsetjenesten som forteller om jobben og historien sin, i en varm og helhjerta samtale med Heidi Skutlaberg Wiig.

Du får høre sterke og engasjerende historier fra både helsepersonell, pasienter og pårørende med ulik bakgrunn og erfaring.

Heidi har jobbet på Akershus universitetssykehus i 30 år, de siste 15 årene som kreftsykepleier og veileder i Palliativt team. Hun har nå ansvar for klinisk kommunikasjon i avdeling for kompetanse og utdanning og er mye brukt som foredragsholder.

Vi ønsker gjerne at lyttere klikker “abonner” i sin podkast-app, og vi setter pris på alle tilbakemeldinger. Send dem til e-postadressen kontakt@kompetansebroen.no.

FacebookEmailPrint