Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold

Sesong 9 - Episode 6

Legg til favoritt

Med dilla på delirium!

58:10

Verdens deliriumdag markeres 15 mars, og Leiv Otto Wathne sier selv at han har dilla på delirium. Men hva er egentlig delirium, og hvordan kan man vite om pasienten har delirium eller bare er forvirret? Og hva er sammenhengen mellom delirium og demens? 

Delirium er alltid utløst av en annen tilstand, og delirium går over når denne tilstanden er behandlet. Det er et samspill mellom hvor sårbar man er og hvor syk man er. For pasienten kan dette være svært belastende og ubehagelig, også i etterkant av en innleggelse. Det er derfor viktig å øke allmennkunnskapen om delirium, for at pårørende kan være med på å snakke om dette i etterkant av en innleggelse. Delirium kan vare alt fra noen timer til flere dager og uker. Den gode nyheten er at opptil 50% av alle tilfeller av delirium kan forbygges, og en viktig faktor for å forebygge og behandle delirium er søvn, ro, god informasjon, trygghet og kontakt med pårørende.

Helhjerta har etablert seg som en populær podkast hvor du møter mennesker i helsetjenesten som forteller om jobben og historien sin, i en varm og helhjerta samtale med Heidi Skutlaberg Wiig.

Du får høre sterke og engasjerende historier fra både helsepersonell, pasienter og pårørende med ulik bakgrunn og erfaring.

Heidi har jobbet på Akershus universitetssykehus i 30 år, de siste 15 årene som kreftsykepleier og veileder i Palliativt team. Hun har nå ansvar for klinisk kommunikasjon i avdeling for kompetanse og utdanning og er mye brukt som foredragsholder.

Vi ønsker gjerne at lyttere klikker “abonner” i sin podkast-app, og vi setter pris på alle tilbakemeldinger. Send dem til e-postadressen kontakt@kompetansebroen.no.

FacebookEmailPrint