Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Ernæring

Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si at de er underernærte eller i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus. Dette tilsier at helsepersonell trenger økt kunnskap om ernæring og kompetanse om forebygging og behandling av underernæring.

Gammel dame lei av matIllustrasjon: Shutterstock

«Med en økende andel eldre vil det bli flere med ernæringsutfordringer. I dag er det for få som får vurdert sin ernæringsstatus. Det er derfor behov for mer oppmerksomhet, kompetanse og systematikk i mat- og ernæringsoppfølgingen, slik at den enkelte kan få et individuelt tilpasset mat- og ernæringstilbud. Regjeringen ønsker å legge til rette for et systematisk ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Systematisk ernæringsarbeid betyr at god ernæringspraksis er satt i system. Målet med god ernæringspraksis er at pasienter og brukere får vurdert sin ernæringsstatus slik at de som er i risiko fanges opp og får tilpassede tiltak, for å forebygge feil- og underernæring og sykdom som følge av dette. For å lykkes med å forebygge og behandle feil- og underernæring er det avgjørende med nødvendig kunnskap og tilstrekkelig kompetanse. Med rett kompetanse vil tjenesten kunne forebygge feil, styrke den enkeltes helse og livskvalitet og spare tid og kostnader. Regjeringen vil derfor bidra til at ansatte i tjenesten har nødvendig kunnskap og kompetanse innen mat og ernæring.»

Dette utdypes i lenkene under, som er sentrale føringer for ernæringsarbeidet i helsetjenestene.

Nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem og som mottar hjemmetjenester (regjeringen.no)

Nasjonalfaglig retningslinje fra Helsedirektoratet om forebygging og behandling av underernæring

Ernæringsarbeid i helse -og omsorgstjenesten

denne ressurssiden til Kompetansebroen som er laget i samarbeid med Elise Husevåg, klinisk ernæringsfysiolog ved USHT Akershus, finner du informasjon om ernæringsarbeidet i sykehus og primærhelsetjenesten. Du finner også linker til ressurser og tiltakspakker fra pasientsikkerhetsprogrammet «I trygge hender 24/7».

USHT Viken (Østfold) har på oppdrag fra Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) etablert et nettverk i ernæring for risikoutsatte grupper. Målgruppen for nettverket er de ulike tjenesteområdene hjemmetjeneste, sykehjem, helsehus, tjenester til personer med funksjonshemming, rus og psykiatri. Nettverket har etablert en programkomité som har laget et ressursdokument for god ernæringspraksis i kommunehelsetjenesten. Dokumentet gir leser enkel tilgang til aktuelle veiledere, råd og ulike tiltakspakker.

Verktøy for ernæringsscreening

Alle pasienter skal vurderes for risiko for underernæring ved innleggelse i helse- og omsorgsinstitusjon og ved oppstart av helse- og omsorgstjenester. Helsedirektoratet anbefaler bruk av verktøyet MST (Malnutrition Screening Tool) for vurdering av risiko for underernæring for voksne i helse- og omsorgstjenesten. Kompetansebroen har samlet ressurser og informasjon om bruk av verktøyet.

Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU)

Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU) – Oslo universitetssykehus HF (oslo-universitetssykehus.no) har som formål å samle, utvikle og spre kunnskap om sykdomsrelatert underernæring i helsetjenesten. På disse sidene finner du blant annet litteraturoversikt, kompetansetiltak og e-læring, veiledere og retningslinjer, diagnoseverktøy og risikoverktøy.

E-læringskurs

Sykdomsrelatert underernæring (UiO): https://studmed.uio.no/elaring/fag/ernaring/underernaering/#/

Eldre og ernæring i sykehjem (Trondheim kommune): https://www.kslaring.no/enrol/index.php?id=25467

Ernæringsarbeid i hjemmet (USHT-ernæringsnettverket i Viken): https://www.kslaring.no/course/view.php?id=31285&start=1

Om måltider som en del av miljøbehandlingen

https://www.utviklingssenter.no/malrettet-miljobehandling/maltider-og-mat-en-vei-til-gode-opplevelser

Film

Mat og ernæring til eldre med demens – Nasjonalt senter for aldring og helse

Du bør helst ikke gå ned i vekt når du er syk. For å holde vekten bør du spise mer energi- og proteinrik mat enn du pleier. Se hvordan du kan berike maten din slik at den inneholder mer protein og energi, uten at du trenger å spise mer. Du finner videoen fra Kreftforeningen her.