Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
FACT i Oslo
I denne artikkelen kan du som helsepersonell bli bedre kjent med FACT-teamene i Oslo.
FACT (Flexible Assertive Community Treatment) står for fleksibel aktivt oppsøkende behandling der du bor og oppholder deg. Behandlingen er et tilbud til deg som har alvorlig psykisk lidelse og/eller rusmiddelproblemer, og som trenger hjelp på flere områder i livet. Dette kan være knyttet til bolig, økonomi, arbeid eller utdanning og sosialt nettverk. FACT gir det meste av oppfølgingen og behandlingen du trenger via et tverrfaglig team. Behandling og oppfølging flyttes ut av kontoret og til hjemmet og nærmiljøet.
FACT-teamene kan ha ulike rutiner for henvisning og vurdering av disse, men generelt gjelder:
- For å få behandling i FACT-team kreves henvisning fra psykolog eller lege, som oftest fastlegen. Kommunen (helse- og omsorgstjenesten og sosialtjenesten) kan også henvise til FACT-team hvis henvisningen gjelder Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
- Personen det gjelder har rett til å medvirke i henvisningen.
FACT ved Oslo universitetssykehus (OUS)
FACT team Nydalen DPS (Bjerke, Nordre Aker og Sagene)
Nydalen DPS har to FACT team, et for Bjerke og Nordre Aker og ett for Sagene bydel. Teamene er satt sammen av ansatte fra de tilhørende bydelen og DPS, og tilbyr fleksibel helsehjelp, om nødvendig der pasientene oppholder seg eller bor.
FACT tilbyr høykompetant tett tverrfaglig og spesialisert behandling til pasienter med alvorlige psykoselidelser og ofte samtidige ruslidelser. Mange av pasientene mottar tvungent psykisk helsevern.
Teamene er sammensatt av overlege, LIS-lege og sykepleiere fra spesialisthelsetjenesten og sykepleiere, sosionom, psykologspesialist og teamleder fra bydel. Behandlingstilnærming:
Tverrfaglig behandlingstilnærming, bestående av omfattende kartlegging av alvorlige psykoselidelser, rusbruk og vold. Medikamentell og terapeutisk behandling. Sosialfaglig kartlegging knyttet til bosted og økonomi, samt etablering av aktiviteter og jobbaktiviteter. Motivering og hjelp til å ta imot tilbud fra annen helsetjeneste, for eksempel i forhold til somatisk oppfølging og behandling.
Henvisning:
Henvisning sendes til Oslo universitetssykehus til sentralt henvisningsmottak. Vurdering rundt behandlingsoppfølging I FACT gjøres av vurderingsteam ved psykosepoliklinikken iht prioriteringsveileder, der hvor poliklinisk oppfølging ikke vurderes å være tilstrekkelig
FACT Oslo Sør (Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø)
FACT Oslo Sør er et samarbeid mellom de tre bydelene Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø og Søndre Oslo DPS, OUS. Vi er samlokalisert i felles lokaler på Ryen med felles enhetsleder, men er delt i tre team, et for hver bydel og med egen teamleder. Hvert team har ansatte fra sin bydel og fra spesialisthelsetjenesten og tilbyr fleksibel og oppsøkende helsehjelp.
FACT tilbyr høykompetent tverrfaglig og spesialisert oppfølging og behandling til pasienter med alvorlige psykiske lidelser og lavt funksjonsnivå som følge av den psykiske lidelsen, flere har også samtidige ruslidelser. Mange av pasientene er underlagt tvungent psykisk helsevern.
Teamene er sammensatt av overlege, psykolog/psykologspesialist, casemanagere (sykepleiere, sosionomer, vernepleiere), brukerspesialist og arbeids- og utdanningsspesialist. Gjennom recoveryorientert praksis skal teamet bidra til å styrke pasientens evne til å mestre livet. Vi tar utgangspunkt i pasientens ønsker, ressurser og behov og har så en tverrfaglig behandlingstilnærming. Tjenesten skal sikre og koordinere tjenester pasienten har krav på og dette innebærer bred sosialfaglig kartlegging knyttet til blant annet bosted og økonomi, samt etablering av aktiviteter og jobbaktiviteter. De motivering og støtter pasientene så de skal klare å ta imot hjelp fra annen helsetjeneste som f.eks fastlege, tannlege og LAR oppfølging. De skal også sikre kartlegging av psykisk lidelse, rusbruk og voldsrisiko. Spesialister i teamet vil følge opp medikamentell- og terapeutisk behandling.
Henvisning:
Henvisning sendes til Oslo universitetssykehus til sentralt henvisningsmottak. Vurdering rundt behandlingsoppfølging i FACT gjøres av vurderingsteam ved spesialpsykiatrisk seksjon iht prioriteringsveileder.
Inntakskriterier i FACT Oslo Sør kortfattet: Diagnostisert eller begrunnet mistanke om alvorlig psykisk lidelse med stort funksjonsfall grunnet lidelsen. De har utvidet målgruppe (ikke bare psykoselidelser) og graden av funksjonsfall er avgjørende for inntak. Tilstanden er ikke av forbigående art, men gjennomgripende og langvarig. Tidligere behandling i både spesialisthelsetjeneste og psykisk helse i bydel har hatt begrenset effekt og koordinert innsats anses nødvendig. Rus er ikke et eksklusjonskriterium.
FACT ved Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS)
FACT- teamene (Gamle Oslo, Grünerløkka og St.Hanshaugen)
FACT-teamene er et samhandlingsprosjekt mellom Lovisenberg DPS og de tre sektorbydelene. Teamene består av ansatte fra både bydel og DPS og kan dermed tilby tjenester fra både spesialisthelsetjenesten og 1. linjetjenesten, på et og samme sted. Tilbudet er for pasienter som ikke nyttiggjør seg det ordinære helsetilbudet og er i behov av ambulant oppfølging.
Det er tre FACT-team i Lovisenberg sektor:
FACT-Grünerløkka – telefonnummer 95 70 06 46 – Marstrandgata 6, Inngang C, 0566 Oslo.
FACT-Gamle Oslo – telefonnummer 98 24 45 98 – Hedmarksgata 23, 0658 Oslo.
FACT-St. Hanshaugen – telefonnummer 48 20 30 67 – Pilestredet 56, 0350 Oslo.
FACT-Ung
De tre FACT Ung -teamene er samhandlingsteam med ansatte fra både bydel og BUP. Teamene utgjør en tilpasning av voksenmodellen med en videre målgruppe og vekt på funksjonsfall. Teamene er tverrfaglige behandlingsteam for ungdom i alderen 12-18 (24) år med psykisk helse- og/eller rusutfordringer, som har behov for langvarig, tilpasset og sammensatt innsats fra flere tjenester og som ikke har hatt tilstrekkelig utbytte av ordinære hjelpetilbud og tjenester.
FACT Ung Gamle Oslo – Hagegata 31, 0653 – telefonnummer 47 72 83 51.
FACT Ung Grünerløkka – Markveien 57, 0550 – telefonnummer 47 47 54 14.
FACT Ung St. Hanshaugen – Holbergsgate 1, 0170 – telefonnummer 91 91 65 28.
Rus-FACT Oslo Sentrum
Rus-FACT ble etablert i 2021, og er nå inne i siste prosjekt år. Dette er et tverrfaglig TSB (tverrfaglig spesialisert rusbehandling) team med ansatte fra Velferdsetaten i Oslo kommune, LDS og bydelene St.Hanshaugen og Gamle Oslo.
FACT ved Diakonhjemmet sykehus
FACT Oslo Vest ( Frogner, Ullern og Vestre Aker)
FACT Vest er etablert i samarbeid med bydelene Frogner, Ullern og Vestre Aker, og er et tverrfaglig behandlingstilbud til personer over 18 med en alvorlig psykisk lidelse som psykose, schizofreni og affektive lidelser.
Teamet holder til i Forskningsveien 7, 0383 Oslo (inngang C).
Telefon: 22 02 98 00.
Rus-FACT Vest ( Frogner, Gamle Oslo, Grünerløkka, St.Hanshaugen, Ullern og Vestre Aker)
RusFACT er etablert i samarbeid med Velferdsetaten og bydelene Frogner, Gamle Oslo, Grünerløkka, St.Hanshaugen, Ullern og Vestre Aker. RusFACT er et tverrfaglig behandlingstilbud til personer over 18 år med rusavhengighet.
Teamet holder til i Bygdøy Alle 23, 0262 Oslo.
Telefon: 23 42 75 70.
FACT Eldre (Frogner, Ullern og Vestre Aker)
EldreFACT er etablert i samarbeid med bydelene Frogner, Ullern og Vestre Aker, og er et tverrfaglig behandlingstilbud til hjemmeboende innbyggere over 65 år med alvorlig psykisk lidelse som psykoselidelser og bipolar lidelse.
EldreFACT holder til i Diakonveien 12, 0370 Oslo.
Telefon: 22 45 85 00 / 90 24 02 72.
FACT ved Ahus sektor (må fylles ut)
FACT Alna
FACT Alna er en del av FACT-seksjonen ved DPS Groruddalen, som tilbyr fleksibel aktiv oppsøkende behandling til pasienter med alvorlig psykisk lidelse eller rusmiddelproblemer
Behandlingen og oppfølgingen flyttes ut av kontoret og til hjemmet og nærmiljøet, og teamene består av ansatte fra både sykehus og kommunen
Lyst å lære med om FACT?
Ta gjerne en titt på fagartikkelen på Kompetansebroen om FACT/ACT