Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Anti-D profylakse for RhD-negative gravide i kommunehelsetjenesten
Anti-D profylakse gis til alle RhD-negative gravide som bærer et RhD-positivt foster. Dette er standard praksis for å forebygge RhD-immunisering. Kommunehelsetjenesten i Vestfold, inkludert fastleger og jordmødre, har ansvar for å gi anti-D profylakse til RhD-negative gravide i svangerskapsuke 28.
Svangeskapsuke 12
Ved første svangerskapskontroll i uke 12 skal det tas blodprøver for å undersøke ABO- og RhD-type samt utføre antistoffscreening. Det er viktig at denne blodprøven ikke tas før uke 12, da det tidlig i svangerskapet ikke med sikkerhet kan utelukkes risiko for immunisering.
Dersom mor er RhD-negativ, rekvirerer fastlege eller jordmor prøve til antistoffscreening i svangerskapsuke 24 sammen med prøve for føtal RhD-typing
Svangerskapsuke 28
De mødrene som er RhD-negative og ikke har anti-D antistoffer og de bærer et RhD-positivt foster, gis profylakse som settes hos fastlege eller hos jordmor på helsestasjon.
Der det er påvist anti-D antistoffer skal fastlege eller jordmor følge anbefalinger fra blodbanken om når neste kontroll av antistoffer skal gjøres, kvinnen henvises til gynekologisk poliklinikk for oppfølging.
Etter fødsel
Etter fødselen tas blodprøve av barnet for å bestemme RhD-status. Hvis barnet er RhD-positivt, gis en ny dose med anti-D profylakse til mor innen 72 timer etter fødsel for å forebygge immunisering.
Svangerskapsavbrudd
Ved indusert abort vil Sykehuset i Vestfold HF håndtere testing og eventuell anti-D profylakse.
Ved spontanabort etter uke 12 skal blodprøver tas for rhesusstatus, og eventuell anti-D profylakse skal gis innen 72 timer. Gynekologisk poliklinikk kan kontaktes for bistand.
Praktisk informasjon
Profylaksen er gratis og sendes fraktfritt til legekontoret. FHI fakturerer helseforetakene direkte, og holdbarheten er cirka ett år. Leveringstiden er inntil to uker, men kan hurtigleveres ved behov. Hvis preparatet ikke er tilgjengelig, kan det skrives ut en e-resept, og profylaksen utleveres kostnadsfritt ved Sykehusapoteket, Sykehuset i Vestfold.
Rhophylac administreres vanligvis som en intramuskulær injeksjon, og kan settes på valgfri lokalisasjon. Dersom intramuskulær injeksjon er utfordrende av praktiske årsaker, kan profylaksen alternativt administreres intravenøst.
Rhophylac skal ikke registreres i SYSVAK. Den som administrerer profylaksen, er ansvarlig for å dokumentere dette i svangerskapsjournalen. Det er viktig at feltet for anti-D profylakse fylles ut.