Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus
Innlandet
Østfold
Vestfold

Hva er helsefellesskap?

Ett hovedgrep i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 er å opprette 19 helsefellesskap. Disse skal bestå av helseforetak og kommunene i opptaksområdet. Målet er å skape mer sammenhengende og bærekraftige helse- og omsorgstjenester til pasienter som trenger tjenester fra både spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Barn og unge, alvorlig psykisk syke, pasienter med flere kroniske lidelser og skrøpelige eldre skal prioriteres.

Bilde: regjeringen.no

Oppdrag til helsefellesskapene

Nasjonale helsemyndigheter og helsefellesskapene utvikler gode pasientforløp som favner hele pasientens forløp i helse- og omsorgstjenesten.

Helseforetak og kommuner vil i helsefellesskapene sette mål for kompetansedeling.

Målsettingen om det utadvendte sykehuset legges til grunn for styring av spesialisthelsetjenesten og gjennom forventningene til helsefellesskapene.

Helseforetakene, i samarbeid med kommunene i helsefellesskapene, gjennomgår de akuttmedisinske tjenestene utenfor sykehus i neste utviklingsplan.

Hvilken utvikling som teknologien legger til rette for, hva som er ønskelig, og hvordan kostnader og gevinster vil fordeles, vil variere og må vurderes konkret av helsefellesskapene.

Bilde: regjeringen.no

Organisering av helsefellesskap

Nasjonal helse- og sykehusplan angir at helsefellesskapene skal prioritere utvikling av tjenestene til disse fire pasientgruppene: barn og unge, personer med alvorlige psykiske lidelser og rusavhengighet, skrøpelige eldre og personer med flere kroniske lidelser.

Representanter fra helseforetak, kommuner, lokale fastleger og brukere møtes for å planlegge og utvikle tjenestene sammen og finne gode lokale løsninger.

Helsefellesskapene må drøfte konkret hvordan oppgaver skal løses og avtale hvordan kostnader og gevinster skal fordeles.

Etablerte avtaler og samarbeidsstrukturer skal ligge til grunn, men videreutvikles.

Nasjonale helsemyndigheter anbefaler at helsefellesskapene skiller tydeligere mellom hhv. overordnede prinsipielle, strategiske og faglige beslutninger og det er fastsatt en struktur for arbeidsdeling i helsefellesskap på disse tre nivåene.

I tillegg etablerer helsefellesskapene en sekretariatsfunksjon som er en sentral forutsetning for at kommunene i helsefellesskapet kan samordne seg.

Bilde: regjeringen.no
Partnerskapsmøtet

Partnerskapsmøte er det overordnede organet for samhandlingsarbeidet mellom kommuner og sykehus. Utvalget består av politisk og administrativ toppledelse i kommuner og helseforetak.

Partnerskapsmøte skal godkjenne årsberetning og vedta handlingsplan for neste års samhandlingsarbeid. Beslutninger her skal være førende for samhandlingsarbeidet.

Strategisk samarbeidsutvalg

Strategisk samarbeidsutvalg består av representanter fra administrativ og faglig ledelse i kommune og sykehus, samt representanter for fastleger og brukere. Strategisk samarbeidsutvalg rapporterer til Partnerskapsmøtet.

Strategisk samarbeidsutvalg forankrer sakene i ledelsen. Utvalget skal beslutte saker av prinsipiell karakter, og som har større økonomiske eller administrative konsekvenser. Videre skal utvalget utvikle strategier og handlingsplaner, samt følge opp vedtak fortløpende og bidra til at partene kan gjennomføre disse.

Faglige samarbeidsutvalg

Utvalget består av representanter fra kommuner og sykehus, samt representanter for fastleger og brukere.

Faglig samarbeidsutvalg jobber med å beslutte konkrete pasientforløp, prosedyrer og tjenestemodeller, og forbereder saker til Strategisk samarbeidsutvalg.

Styrende dokumenter

Nasjonal Helse- og sykehusplan 2020 – 2023

Avtale mellom regjeringen og KS om innføring av helsefellesskap for å skape en mer sammenhengende helse- og omsorgstjeneste

Nasjonale myndigheters rolle

Helsedirektoratet har fått mange oppdrag for å understøtte arbeidet i helsefellesskapene, blant annet revidering av veileder for samarbeidsavtalene, utvikling av styringsinformasjon for de fire prioriterte pasientgruppene og akuttjenesten og utredning av ønsket innretning av utskrivelsesprosessen.

Som tiltak for god kommunikasjon og erfaringsdeling har Helsedirektoratet etablert et nettverk for helsefellesskapene, «Nettverk for helsefellesskap» med møtearena hvor det møter én representant fra kommunesiden og fra helseforetakssiden fra hvert helsefellesskap.

Det utgis nyhetsbrev for helsefellesskapene 4-6 ganger årlig.

Videre er det opprettet en egen temaside som skal være et nav for informasjon som er nyttig for helsefellesskapene. Her blir nyhetsbrevene publisert, sammen med annen relevant informasjon til/om helsefelleskap og helsetjenesten. Her finner en også rapportering på status og fremgang for Nasjonal helse og sykehusplan 2020-2023.

Bilde: regjeringen.no
Alle fagartikler