Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Livets sluttfase
Det er behov for å styrke kompetansen om lindrende behandling og omsorg i alle deler av helse- og omsorgstjenesten. Kompetansen deles ikke nok, og samarbeidet på tvers av profesjoner er ofte mangelfull. Ansatte må sikres nødvendig kompetanse for å kunne gi god og helhetlig behandling til pasienter på tvers av nivåer i helsetjenesten.
Mangelfull kompetanse kan blant annet føre til medisinsk overbehandling, at smerter forblir ubehandlet, at pasientens ønsker ikke blir ivaretatt, og at helsepersonellet blir utrygge i møte med pasienter og pårørende i livets sluttfase. I møte med alvorlig sykdom og død står ansatte daglig overfor vanskelige etiske dilemma og problemstillinger som krever etisk bevissthet og god dømmekraft. Det er behov for å styrke den etiske kompetansen i tjenestene og legge til rette for etisk refleksjon i det daglige arbeidet.
Sentrale føringer som er lagt for arbeid med lindring i livets sluttfase:
Lindrende behandling i livets sluttfase (Helsedirektoratet.no)
Geriatri og palliasjon
Geriatrisk og palliativ kompetanse i samhandling kan komme pasienter med plagsomme symptomer til nytte.
Mange alvorlig syke, geriatriske pasienter har palliative behov. Disse kan være vanskelige å avdekke, og kan være årsak til uønsket lidelse ved livets slutt. Den geriatriske pasient har ofte en kombinert effekt av sammensatte helseproblemer som både gir plager og begrenser leveutsiktene. God oversikt over pasientens sykdomsspekter og medisinering er derfor et viktig grunnlag for å gi god palliasjon til disse pasientene. På Oslo Universitetssykehus sine nettsider finnes utdypende informasjon om tematikken Geriatri og palliasjon – hører dette sammen? (oslo-universitetssykehus.no)
Palliasjon og demens
Demens er en tilstand som gradvis utvikler seg og som får større og større innvirkning på personens funksjoner frem til han/ hun dør. Lindrende behandling, omsorg og pleie er derfor en naturlig del av demensomsorgen. Informasjon om palliasjon og demens finnes på nettsidene til nasjonalt senter for aldring og helse (aldringoghelse.no).
Nasjonalt senter for aldring og helse har også utviklet et e-læringskurs for helse- og omsorgsarbeidere: Palliasjon og demens for helse- og omsorgsarbeidere – Nasjonalt senter for aldring og helse
Forhåndssamtaler
Helsedirektoratets veileder «Beslutningsprosesser ved begrensning av livsforlengende behandling» (helsedirektoratet.no), anbefaler forhåndssamtaler.
Forhåndssamtaler er et viktig redskap i palliativ behandling og omsorg. Forhåndssamtaler blir beskrevet som en kommunikasjonsprosess for felles planlegging av framtidige tjenestetilbud. Det er et verktøy som kan bidra til å avklare hva som er viktig for den enkelte pasient i tiden fremover, og når det nærmer seg livets sluttfase, som beskrevet i Meld. St. 24 (2019–2020) – regjeringen.no
Forhåndssamtaler handler om å involvere pasienter og styrke pasientstemmen i beslutningsprosesser. I tillegg kan forhåndssamtaler bidra til å forberede pasienter og pårørende på fremtidig helsehjelp og livets avslutning. Gjennom forhåndssamtaler får pasienter muligheten til å diskutere det som er viktig for dem, sammen med helsepersonell og gjerne pårørende. Universitetet i Oslo har publisert informasjon om Forhåndssamtaler – Institutt for helse og samfunn (uio.no)
E-læringskurs:
Lindring i livets sluttfase
Tilbudet om lindrende behandling retter seg mot alle som har plagsomme symptomer i forbindelse med sin sykdom. Derfor er det også viktig at kunnskap om dette når ut til alle som møter pasienter i en fase med alvorlig sykdom.
Nasjonalt senter for aldring og helse har som en del av programmet «Eldreomsorgens ABC» utviklet heftet «Lindrende behandling, pleie og omsorg. Symptomlindring» (aldringoghelse.no)
Norsk legemiddelhåndbok beskriver de fire viktigste legemidlene for lindring i livets sluttfase for voksne: Legemidler for lindring i livets sluttfase | Legemiddelhåndboka (legemiddelhandboka.no)
Etikk
På Kompetansebroen er det publisert viktig informasjon om ulike verktøy om etikk innen lindrende behandling (kompetansebroen.no)
Film
På Kompetansebroen finnes det flere refleksjonsfilmer om viktige tema innen palliasjon (kompetansebroen.no).
Flerkulturell tilnærming
Informasjon om et forskningsprosjektet med tema omsorg i siste fase av livet i et flerkulturelt samfunn (kompetansebroen.no), er publisert på Kompetansebroen. Ambisjonen er å beskrive erfaringer i møter mellom helsetjenester og pasienter/pårørende med minoritetsnorsk bakgrunn.