Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Østfold

Observasjons – og vurderingskompetanse

Her finner du aktuelle læringsressurser i observasjons- og vurderingskompetanse.

Ressurssider

Klinisk observasjonskompetanse – Grunnleggende ferdigheter

ÅPNE RESSURSSIDE HER

Repetisjonsspørmål – ABCDE observasjoner

START OPPGAVER

Repetisjonsoppgaven inneholder 34 spørsmål som er basert på læringsressursen Klinisk observasjonskompetanse og Fagkompendiet Grunnleggende ferdigheter Trinn 1 KlinObsKommune. 

Oppgavene er bygget opp som flervalgsoppgaver med ett eller flere riktige svar, og dra og slipp oppgaver. Les oppgavene nøye. Du får resultatet umiddelbart etter å ha svart på siste spørsmål.

Hvis du har mer enn 80 % av oppgavene riktig besvart, kan du få skrevet ut kursbevis. NB. Du må være innlogget med bruker på www.kompetansebroen.no når du gjennomfører testen, for å få kursbevis. Kursbeviset vil også være tilgjengelig på Min side på Kompetansebroen.

Hvis mindre enn 80 % av oppgavene er besvart riktig, har du mulighet til å ta testen flere ganger, inntil du har oppnådd 80 % riktig eller mer.

Du kan – for hver gang du har tatt testen – klikke på knappen Se fasit for å se svarene dine, og hva som er riktig/galt.

KlinObsKommune

Klinisk observasjonskompetanse i kommunehelsetjenesten (utviklingssenter.no)

Fagartikler

SAFE – et viktig verktøy for helsepersonell

I en artikkel i Sykepleien forklarer forfatterne hvordan SAFE avdekker funksjonssvikt hos hjemmeboende eldre.

Fotografi av helsepersonell og eldre pasient. Gledelig menneskemøte

Publisert 11. april 2019 | Oppdatert 10. mars 2020

“SAFE er et verktøy som har til hensikt å avdekke tidlige tegn på subakutt og akutt funksjonssvikt hos eldre. Det er et erfarings- og forskningsbasert verktøy som brukes til strukturert og systematisk observasjon og vurdering av eldre mottakere av langvarige helse- og omsorgstjenester.

SAFE tar hensyn til kompleksiteten som kjennetegner gradvis utvikling av funksjonssvikt eller forverring av tilstand. Verktøyet gir beslutningsstøtte til helsepersonell, styrker vurderingskompetansen, fremmer samhandling ved mer presis beskrivelse av pasientens tilstand og har en struktur som ivaretar kontinuitet.

SAFE er utviklet spesielt for målgruppen eldre som er i fare for å utvikle skrøpelighet og påfølgende funksjonssvikt. Vi har grunn til å påstå at SAFE er en del av løsningen på de sammensatte utfordringene de kommunale helse- og omsorgstjenestene står overfor.”

Her kan du lese artikkelen i Sykepleien!

Senter for fagutvikling og forskning / Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Oslo har vært bidragsyter.

Sjekkliste

SAFE – sjekkliste for kartlegging av endring i helsetilstand.

Målgruppe: Hjemmeboende pasienter med daglig hjemmesykepleie som behandles for tre eller flere sykdommer, innlagt i institusjon minst en gang siste året. Denne pasientgruppen har økt sårbarhet for utvikling av funksjonssvikt.

SAFE – SJEKKLISTE

E-læringskurs og film

Observasjonskompetanse (Aldring og helse)

GÅ TIL KURS

ABCDE og NEWS

Filmen er produsert av Kompetansebroen i samarbeid med Senter for medisinsk simulering (SIM) ved Akershus universitetssykehus.

Filmen viser eksempel på hvordan man bruker ABCDE som metode for systematisk observasjon og skåringsverktøyet NEWS som er et validert verktøy for å identifisere forverret tilstand. Dette verktøyet er utviklet for å oppdage hjertestans, mortalitet og overflytting til intensiv avdeling innen 24 timer.

Alle fagartikler