Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus
Innlandet
Østfold
Vestfold

Om Covid-19

Her finner du grunnleggende kunnskap om SARS-CoV-2, klinisk bilde og overføring av SARS-CoV-2.

Foto: Shutterstock

Her finner du grunnleggende kunnskap om SARS-CoV-2, klinisk bilde og overføring av SARS-CoV-2.

Her er en film med et kort videoforedrag fra Folkehelseinstituttet gir en kort innføring i koronaviruset SARS-CoV-2 og sykdommen COVID-19: se filmen her.

Generelt om koronavirus

Koronavirus er en stor gruppe av forskjellige virus, og virus i denne gruppen står for ca. 15 % av alle vanlige forkjølelser. Det har tidligere vært oppdaget to alvorlige koronavirus som ga utbrudd med sykdommene SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) og MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome). Koronavirus kan smitte mellom mennesker og dyr. Det nye koronaviruset som gir sykdommen covid-19 kalles for SARS-CoV-2, og er et nytt koronavirus som man tror originalt kom fra flaggermus.

Om SARS-Cov-2

SARS-CoV-2 smitter via dråpesmitte og kontaktsmitte. De forebyggende tiltakene mot koronavirussmitte er designet på bakgrunn av hvordan smitteveiene fungerer. Det er derfor viktig å holde god avstand til andre, ha god håndhygiene og god hostehygiene. De som har symptomer på covid-19 skal holde seg hjemme, og unngå kontakt med andre mennesker. Det er ulik smitterisiko i ulike settinger, for eksempel om man er inne, inne i trange rom med dårlig ventilasjon eller ute.

Inkubasjonstiden er tiden det tar før en person er smittet av et virus til vedkommende får symptomer på sykdommen. Denne tiden varierer fra virus til virus, og for SARS-CoV-2 er inkubasjonstiden varierende fra 0-14 dager men for de fleste ca. 4-5 dager. Den smitteførende perioden er som regel fra ca. 48 timer før symptomene på sykdom dukker opp, og helt til symptomene blir borte. De som hoster mye er mer smittsomme enn de som hoster lite.

Om sykdommen Covid-19

Covid-19 er en sykdom som gir et varierende sykdomsbilde. Typiske symptomer er symptomer fra øvre luftveier, hoste, feber, sykdomsfølelse, muskelverk og tap av lukt/smak. Noen kan ha magesmerter eller andre symptomer også. Eldre personer kan ha et litt annerledes sykdomsbilde, for eksempel forvirring, falltendens og delir (endret kognitiv tilstand). Ca. 80% av de som får sykdommen får kun mild sykdom, ca. 15% får alvorlig sykdom som kan trenge sykehusinnleggelse og ca. 5% får kritisk sykdom. De personene som får alvorlig eller kritisk sykdom blir ofte alvorlig syke først i andre uke av sykdommen. De kan da ha pustebesvær og fall i oksygennivået i blodet. Men, noen av disse har lite symptomer på pusteproblemer i hvile og kan føle seg ganske bra så lenge de ikke er i aktivitet. Dette betyr at covid-19-syke personer må følges tett med tanke på forverring og må spørres om hvordan pusten er i aktivitet. Risiko for alvorlig sykdom varierer ut i fra alder, hvor høy alder gir høyere risiko, og om personen har kroniske sykdommer. Personer over 65 år og/eller personer med kroniske sykdommer som hjertesykdom, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) eller annet er i det som kalles risikogruppene.

For å finne ut av om en person har covid-19 gjøres det en test hvor det tas prøve med en tynn vattpinne fra sekret i nese/hals. Prøven sendes til et laboratorium hvor sekretet analyseres med RT-PCR for å påvise virus i sekretet. Blodprøve hvor man påviser antistoffer mot SARS-CoV-2 brukes ikke i akuttfasen av sykdommen. Denne prøven kan vise om en person har hatt sykdommen tidligere.

Behandling av covid-19 er stort sett kun symptomrettet. Det er enkelte legemidler som er godkjent til behandling, men da bare ved alvorlig sykdom og ved sykehusinnleggelse.

For mer informasjon om SARS-CoV-2 og sykdommen covid-19 se her: Fakta om koronaviruset og sykdommen – FHI

Alle fagartikler