Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Sår og sårbehandling

Når sår ikke gror, kan det skyldes systemiske sykdommer eller lokale forhold i såret. I mange tilfeller er det en kombinasjon av disse.

Foto: Shutterstock

Når sår ikke gror, kan det skyldes systemiske sykdommer eller lokale forhold i såret. I mange tilfeller er det en kombinasjon av disse. Her vil du finne nyttig informasjon om sår og sårbehandling.

Diagnostisering av sår

Det er helt essensielt å utrede alle pasienter med sår slik at en diagnose kan etableres, og at den bakenforliggende årsaken til såret kan behandles. 90 % av kroniske legg – og fotsår er forårsaket av tilstander som er enkle å diagnostisere, som for eksempel venøs insuffisiens, arteriell insuffisiens og/eller nevropati. Norsk interesse-faggruppe for sårtilheling (NIFS) er opptatt av at alle pasienter med sår som behandles i Norge skal være utredet og behandles i henhold til sin diagnose.


Stell og oppfølging av ulike sår

Klikk på bildet for å komme til siden

Skjermdump: VAR healthcare

VAR Healthcare er en database med nærmere 400 oppdaterte prosedyrer og nyttige funksjoner for bruk i praksis. Du finner mange praktiske prosedyrer for stell og oppfølging av ulike sår ved å klikke på bildet til venstre.


Trykksår

Trykksår (liggesår) forekommer hyppig hos pasienter innlagt på sykehus og sykehjem, og hjemmeboende. Et trykksår er en avgrenset skade på huden eller underliggende vev, som et resultat av mekanisk trykk, strekk eller friksjon på huden eller vevet. Trykksår kan forebygges.  (I trygge hender 24-7)

Trykksår – Itryggehender (itryggehender24-7.no)

Et e-læringskurs om trykksår på Kompetansebroen

Diabetiske fotsår


Fagartikkel i Sykepleien om venøse leggsår

Venøse leggsår er en av de vanligste sårtypene. Mange sykepleiere synes det er uklart hvordan de skal behandle venøse leggsår – noe som gjør at mange pasienter ikke får det behandlingstilbudet de skal ha. En fagartikkel i Sykepleien fra 2019, belyser denne utfordringen, og hva som eventuelt kan gjøres for å forbedre dette. Du kan lese fagartikkelen her.


Presentasjon fra webinar om sår på Kompetansebroen

Ambulerende sykepleieteam på Ahus og Kompetansebroen har samarbeidet om webinarer innen ulike temaer. Målet med webinarene er å bidra til opplæring og kompetanseheving for helsepersonell og å bidra til god anvendelse og implementering av Kompetansebroen. I september 2021 var det undervisning om sår og sårbehandling, og du kan se presentasjonen ved å klikke på bildet til venstre. Presentasjonen var ved Siri Østbye, enhetsleder ved kar/thorax poliklinikk, Ahus.


Alle fagartikler