Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Vestfold

Skrøpelighet.

Skrøpelighet kjennetegnes av at individene har en betydelig nedgang fysiske eller kognitive funksjoner, og mer sårbare for helseutfordringer og funksjonstap.

Skrøpelig hånd som holder en annen håndFoto: Shutterstock_1193259637

Skrøpelighet er en tilstand som kjennetegnes av at individene har en betydelig nedgang i sine fysiske eller kognitive funksjoner, noe som gjør dem mer sårbare for helseutfordringer og funksjonstap.

Skrøpelighet er preget av redusert fysiologisk reserve, redusert styrke, utholdenhet og motstandskraft. Skrøpelige eldre kan ha problemer med dagliglivets aktiviteter (ADL) som bading, påkledning, spising og mobilitet. Skrøpelige pasienter har også en høyere risiko for fall, sykehusinnleggelser og generelt dårligere helseutfall.

Hva er skrøpelighet?

Når en person eldes, stiger forekomsten av sykdommer, medikamentbruk, underernæring, depresjon, muskelsvekkelse og redusert fysisk -og kognitiv funksjon.

Alder er en av flere risikofaktorer for å utvikle skrøpelighet fordi reservekapasiteten reduseres i de fleste organer, og sees ofte hos geriatriske pasienter.

Variasjonen i fysiologiske reserver mellom individer blir større ved økende alder, og en sprek pasient vil ha større reservekapasitet enn en skrøpelig pasient.

Skrøpelighet er en tilstand som kjennetegnes av at individet har nedsatt stressmestring og høy risiko for komplikasjoner etter kirurgi, behov for sykehjemsplass og død.

Skrøpelig hånd som holder en annen hånd
Foto: Shutterstock_1193259637

Skrøpelighet kan forstås som et fysisk fenomen som hovedsakelig kjennetegnes av nedsatt ganghastighet, tap av muskelmasse, styrke og vekttap. Skrøpelige pasienter vil ofte ha et eller flere symptomer når de blir akutt syke eller utsettes for et traume: Delirium, funksjonssvikt med mobilitetsvansker, fall eller økende falltendens, inkontinens, dehydrering.

En vurdering av pasientens skrøpelighet gir et mer presist bilde av pasientens individuelle sårbarhet enn alder og multimorbiditet alene, og er et nyttig hjelpemiddel ved kliniske beslutninger i sykehus. Skrøpelighet kan si noe om hvordan det går med en skrøpelig person om han eller hun blir syk eller trenger kirurgi.

Alle fagartikler