Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Østfold

Velferdsteknologi

Helsetjenesten tilbyr stadig nye teknologiske hjelpemidler slik at pasienter skal ivaretas på en effektiv måte og samtidig føle trygghet og forutsigbarhet. For at dette skal være mulig er det en forutsetning at helsepersonell får opplæring og har kunnskap til å administrere disse, samt vurdere og revurdere nytten hos den enkelte pasient.

Digital hjemmeoppfølging – Østfold

Her kan du lese mer om satsingen på digital hjemmeoppfølging i Østfold.

Hva er velferdsteknologi?

En definisjon av begrepet og hvorfor det er viktig.

Direktoratet for e-helse er et fag- og myndighetsorgan som ligger under Helse- og omsorgsdepartementet. Direktoratet skal sørge for nasjonal styring og koordinering i samarbeid med helseforetak, kommuner, fagmiljø og interesseorganisasjoner. Visjonen er å skape et enklere Helse-Norge.

Samfunnsoppdraget er å styrke digitaliseringen i helse- og omsorgssektoren for å understøtte effektive og sammenhengende helse- og omsorgstjenester.

Direktoratet for e-helse definerer velferdsteknologi på følgende måte:

“Velferdsteknologi er en fellesbetegnelse på tekniske installasjoner og løsninger som kan bedre den enkeltes evne til å klare seg selv i egen bolig, og bidra til å sikre livskvalitet og verdighet for brukeren”

– Direktoratet for e-helse

Målet med velferdsteknologi er å skape en tryggere og enklere hverdag både for brukere, pårørende og omsorgspersonell. Velferdsteknologi kan gi bedre tjenester for hjemmeboende eldre, pasienter i sykehjem, pasienter innen rus og psykisk helse og personer med nedsatt funksjonsevne.

Ønsker du å lese mer om dette, finner du mer informasjon på Direktoratet for e-helse.

Helsedirektoratet har også en egen side om velferdsteknologi. Her kan du finne nyttig informasjon om dette tema.

Hvorfor trenger vi velferdsteknologi og hva må vi tenke på?

Vi blir flere eldre og forekomsten av demens ser ut til å øke i tiårene som kommer. Mange eldre vil ønske å bo i eget hjem med teknologi som kan muliggjøre en trygg hverdag. Men i fremtiden vil det ikke være mange nok faglærte hender til å utføre helse- og omsorgsarbeid på samme måte som i dag, mener velferdsteknologigruppen i Nasjonalt senter for aldring og helse. Da kan teknologi som forenkler aktiviteter og som sikrer de daglige rutinene være til god hjelp.

LES HELE ARTIKKELEN HER

Hjelpemidler til bruk i hjemmet

Ved begynnende demens kan mange merke endringer i hukommelse og orientering, konsentrasjon og evne til å planlegge og løse problemer.

Velferdsteknologi er produkter og løsninger som kan være frittstående eller monteres sammen i et system, der komponentene «snakker sammen». Et eksempel på dette er en sensor som registrerer at en person går ut av senga om natta, og automatisk slår på lyset på nattbordet og på badet. Dette er tiltak for å hindre fall og lette orientering.

LES HELE ARTIKKELEN PÅ ALDRING OG HELSE HER

Daglige aktiviteter og helseteknologi

I denne artikkelen fra Aldring og helse finner du gode eksempler på daglige aktiviteter og helseteknologi.

Hva sier Helsedirektoratet?

LES MER PÅ HELSEDIREKTORATETS SIDER

Kompetansehevingstiltak

Velferdsteknologiens ABC

Velferdsteknologiens ABC inneholder fem emnehefter, arbeidshefte og en ressursbank med henvisninger til kvikk-guider. I tillegg rapporter og videoforelesninger som støtte til heftene.

Ressursbank velfredsteknologi (KS)

KS har laget en ressursbank for dere som ønsker et supplement til basisopplæringen i Velferdsteknologiens ABC. Her kan du få inspirasjon, mer informasjon om fagstoffet og se filmer som kan bidra til å forstå kompleksiteten.

Film

Velferdsteknologi for personer med demens

Verktøy

Verktøy

Ressursside for kartleggingsverktøy

Kartlegging må gjøres ut i fra et helhetlig perspektiv og det er viktig å ha god kjennskap til personens behov før man foreslår aktuelle løsninger. Tverrfaglig samarbeid og samarbeid med pårørende er viktig for å få en helhetlig kartlegging av både brukeren og situasjonen. Mange detaljer må kartlegges og på denne siden vil du finne aktuelle kartleggingsverktøy som hjelper deg å identifisere brukerens ressurser og behov.

Verktøy for kartlegging av brukerbehov – velferdsteknologi

Alle fagartikler