Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Suprapubisk kateter – bytte

3:33

Denne filmen er en del av samlingen Ambulerende sykepleieteam: Opplæringsfilmer

Ofte stilte spørsmål

Hva gjør jeg hvis jeg ikke får inn nytt kateter?

Det kan forsøkes å sette mer Xylocain rett ned i kanalen. Kanalen kan være ujevn, så vri rundt på kateteret i forsøk på å få ført det inn. Det er viktig at pasienten ligger i flatt ryggleie. Det kan også forsøkes å legge inn et kateter i en størrelse mindre. Om innleggelse ikke lykkes må lege kontaktes og det må vurderes om pasienten må inn på sykehuset. (EQS og Urologisk poliklinikk Ahus)

Hvorfor kan kateteret sitte godt ved seponering og hva gjør jeg hvis jeg møter motstand?

Det kan kjennes motstand ved seponering av kateteret fordi tuppen av kateteret (der ballongen har vært oppblåst) kan være noe bredere enn kanalen. Ved motstand kan det forsøkes å sette mer Xylocain ned i kanalen. Det kan også hjelpe å holde et «jevnt drag» på kateteret, ofte slipper det da etter hvert. Ta eventuelt kontakt med lege. (Urologisk poliklinikk Ahus)

Er det vanlig med blødning rundt innstikkstedet etter bytte av suprapubisk kateter?

Ja, det kan oppstå blødning fra kanalen etter kateterskifte. Normalt vil dette avta innen kort tid. Det er viktig med hyppig stell av innstikksted. Om blødningen ikke stopper av seg selv må lege kontaktes. (Urologisk poliklinikk Ahus)

Kan det oppstå blod i urin (hematuri) etter bytte av suprapubisk kateter?

Ja, den første urinen etter kateterskifte kan være blodtilblandet. Pasienten bør oppfordres til å drikke rikelig slik at det ikke oppstår passasjehinder. Om blødningen ikke stopper av seg selv må lege kontaktes. (Urologisk poliklinikk Ahus)

Hva bør jeg tenke på når kateteret skal fikseres?

Det er viktig å bytte på hvilke side kateteret fikseres, og at det ikke fiskeres for stramt. Dette hindrer blant annet dannelse av granulasjonsvev og at kanalen gror skjevt. (Urologisk poliklinikk Ahus)

Kilder:

Urologisk poliklinikk Ahus

EQS Kvalitetssystem Ahus. Urologi POL – Skifte av suprapubisk kateter – Legedelegert oppgave ID 22530