Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Spredningsprosjektet i Velferdsteknologi Follo 2017-2020

Kommunene i Follo ønsker å tilby velferdsteknologi til innbyggerne på lik linje med dagens tjenestetilbud. Enebakk, Nesodden, Ski, Oppegård, Frogn og Ås samarbeider i et interkommunalt prosjekt for å kunne få dette til. Formål Formålet med prosjektet er å legge til rette for at varslings- og lokaliseringsteknologi og digitalt tilsyn tas i bruk i de seks kommunene. […]

Logo: Samarbeidsprosjekt Velferdsteknologi Follo

Kommunene i Follo ønsker å tilby velferdsteknologi til innbyggerne på lik linje med dagens tjenestetilbud. Enebakk, Nesodden, Ski, Oppegård, Frogn og Ås samarbeider i et interkommunalt prosjekt for å kunne få dette til.

Formål

Formålet med prosjektet er å legge til rette for at varslings- og lokaliseringsteknologi og digitalt tilsyn tas i bruk i de seks kommunene. Kommunene har ulikt ståsted og erfaring med bruk av velferdsteknologi, og innføringen av velferdsteknologi tilpasses til hver kommune.

Prosjektet er en del av det Nasjonale velferdsteknologiprogrammet (NVP) og har som mål å bidra til at velferdsteknologi blir en integrert del av kommunenes tjenestetilbud innen 2020. Prosjektet er delt inn i tre innsatsområder:

  • Rutiner og verktøy
  • Kompetanse
  • Kommunikasjon og responstjenester

Prosjektet mottar midler fra Fylkesmannen i Ahus, og gjennomføres i perioden 2017-2020.

Anskaffelse og implementering av teknologi

Ved prosjektstart ble det gjennomført en kartlegging som viste at det utover trygghetsalarmer var det lite implementert velferdsteknologi i samarbeidskommunene (se Tabell 1). Oppegård og Ski var de eneste kommunene som hadde erfaring med implementering av teknologi av litt større omfang utover trygghetsalarmer. Begge kommunene hadde tatt i bruk elektroniske medisindispensere og erfaringene deres har vært viktige for prosjektet.

Alle prosjektkommunene melder at de i løpet av 2019 vil ha implementert eller ha startet anskaffelse av elektroniske medisineringsstøtte.

Tabell 1: Kartlegging antall implementerte velferdsteknologiske løsninger hos hjemmeboende brukere 2018.

Den høye andelen digitale trygghetsalarmer er en styrke for innføring av velferdsteknologi da dette blant annet muliggjør bruken av sensorteknologi (se Tabell 2). Kommunene med analoge trygghetsalarmer vil etter planen digitaliserer disse i løpet av 2019.

Tabell 2: Antall digitale trygghetsalarmer pr kommune pr oktober 2018

Samarbeid om oppgaver og erfaringsdeling.

Bakgrunn for prosjektet var antagelsen om at et regionalt samarbeid kunne bidra til raskere innføring av velferdsteknologi gjennom samarbeid om ressurskrevende oppgaver. Som for eksempel å utarbeide en felles tilnærming til nødvendige rutiner og verktøy. Felles verktøy gir muligheter til fremtidig samarbeid innen et område som endrer seg raskt, og vil kreve fokus og innsats i mange år fremover.

Prosjektet har lagt til rette for systematisk kunnskaps- og erfaringsdeling. Deling av erfaringer oppleves av prosjektgruppen som viktig for lokal fremdrift. Gjennom at deling, inspirasjon og læring av hverandre har dette bidratt positivt, særlig for de kommunene som i utgangspunktet ikke var kommet så langt.

Gjennom et slikt samarbeid vil kommunene som ligger i front innen enkelte områder gi kunnskap og inspirasjon til andre kommuner. Et eksempel på dette er Frogn kommune. Siden lokal prosjektoppstart i mai 2018 har kommunen fulgt alle stegene i KS sitt Veikart for tjenesteinnovasjon. Og per mars 2019 har Frogn kommune designet ny tjeneste med tanke på hvordan de skal møte fremtiden med velferdsteknologi, hjemmemestring og tilrettelegge for å ha brukeren i fokus.

19 juni 2019 fikk digitaliseringsminister Nikolai Astrup fikk en omvisning på Ullerud Helsebygg, og informasjon om velferdsteknologiprosjektet i Frogn og Follo. F.v. Marthe Dreyer (prosjektleder velferdsteknologi), Nikolai Astrup (digitaliseringsminister) og Cecilie Bakke Myhra (avd.leder Ullerud helsebygg). Foto: M. Dreyer

Samarbeid om kompetansebygging

Prosjektet samarbeider med Kompetansehjulet i Follo (KiH) om opplæring i Velferdsteknologiens ABC. Ca. 120 ansatte fra deltakerkommunene gjennomført ABC opplæring i perioden oktober 2018 til mai 2019. Samarbeidet la til rette for at kommunene skulle få gjennomføre opplæringen mest mulig tilpasset til deres behov. Noen kommuner gjennomførte all opplæring gjennom fellessamlinger, mens andre valgte en kombinasjon av fellessamlinger og selvstyrte gruppesamlinger. Prosjektet og KiH har fra høst 2019 utarbeidet en felles opplæringsplan for ny runde med Velferdsteknologiens ABC.

Når det gjelder satsing på kompetanse er Ås en kommune i føringen. Ås kommune har fra starten vært gode på involvering av de fagenhetene som er avgjørende for god innføring av velferdsteknologi. Kommunen har blant annet bygget opp kompetanse innen velferdsteknologi for hele forvaltningsenheten i Ås.  Dette ser man er en stor fordel i implementeringsarbeidet og dette har blitt et mål for hele det interkommunale samarbeidet.

Forankring

Prosjektet har utarbeidet en «Kommunikasjonsplan for 2018-2020» og  “Informasjons- og kompetanseplan for 2018-2020” der planlegging og gjennomføring av regionale og lokale aktiviteter fremkommer. Regionalt ble forankringsarbeidet igangsatt 18.  juni 2018 ved gjennomføring av et oppstartseminar for innbyggere, administrativ- og politisk ledelse og ansatte i helsesektoren.

Lokalt er det gjennomført informasjons- og forankringssamlinger i alle kommunene, og vi vil her fremheve arrangementer i to kommuner. I Nesodden kommune arrangerte Hverdagsrehabiliteringsteamet og seniorkontaktene en inspirasjonsdag for innbyggerne i mars 2019. Arrangementet var fulltegnet med 30 stykker på venteliste, og var en inspirasjon både for Nesodden og øvrige prosjektkommuner. I forbindelse med digitalisering av trygghetsalarmene høst 2018 inviterte Enebakk kommune politikere, råd og utvalg til  forankringsseminar. Her fikk en god informasjon om bakgrunn for valg av løsning, fremdriftsplan for utrulling og demonstrasjon av løsningen.

Utvikling av en ny tjeneste og status i Follo

Flere av kommunene er fremdeles i en fase der opparbeidelse av kunnskap om bruker- og tjenestebehov, velferdsteknologiske løsninger og planlegging og gjennomføring av anskaffelser er hovedfokus.  Det er også et stadig fokus på integrering av velferdsteknologi i tjenestetilbudet

Å etablere ny praksis er et krevende. Kommunenes pågående og planlagte omstillingsarbeid viser at alle kommunene har fokus på at innføring av velferdsteknologi vil bety endringer i blant annet måten å organisere tjenestene på

Rapportering til NVP pr mars 2019 viste at to av prosjektkommunene nå tilbyr velferdsteknologi på lik linje med andre tjenester, og at en kommune har utarbeidet ny tjenestedesign.

Har du spørsmål knyttet til prosjektet?

Kontakt prosjektleder Ingegerd Kleivdal:

Telefon 904 13 944
E-post: ingegerd.kleivdal@ski.kommune.no

Alle fagartikler