Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Delirium – læringsressurser
Delirium er definert som akutt (timer eller dager) forstyrrelse av bevissthetsnivået med redusert evne til å fokusere, fastholde eller skifte oppmerksomhet. Dette kan ledsages av endringer i kognitive funksjoner, slik som nedsatt hukommelse, desorientering eller persepsjonsforstyrrelse(r) (hallusinasjoner (oftest syn) og/eller vrangforestillinger) som ikke skyldes demens. Tilstanden skal skyldes en medisinsk tilstand.
- Delirium deles i tre typer: Hyperaktiv, hypoaktiv og blandet. Ved den siste veksler pasienten mellom en slumrende tilstand (hypoaktivitet) og hyperaktiv, ofte formålsløs atferd.
- Cirka 30–35 % av delir er hyperaktive, 20–25 % er hypoaktive og 40–45 % er av blandet type
- Delirium har ofte et svingende forløp gjennom døgnet, hvor pasienten tidvis kan fremstå adekvat for så å fremby manifeste symptomer
- Såkalt terminalt delirium (under dødsprosessen) kan også være dominert av hyperaktivitet, hypoaktivitet eller veksling mellom hyper- og hypoaktivitet Delirium – Helsedirektorate
Hva er delir?
Kartleggingsverktøy ved delir
4AT
4AT er et screeningverktøy for akutt forvirring og kognitiv svikt. Skjemaet er utarbeidet av MacLullich, Ryan og Cash og oversatt til norsk av Berg og medarbeidere. Sumskår regnes ut som summen av skår på de fire elementene.
CAM – Confusion assessment method
CAM – Confusion assessment method er et anbefalt hjelpemiddel for diagnostikk av delirium (akutt forvirring). Inouye et al. Ann Int Med 1990; 113: 941-948. Norsk oversettelse ved Anette Hylen Ranhoff Marianne Hjermstad og Jon Håvard Loge 2004. Lenke til Norsk geriatrisk forenings side. Ingen kjent ekstern kvalitetsvurdering.
Nyttige fagressurser
Med dilla på delirium!
Verdens deliriumdag markeres 15 mars, og Leiv Otto Wathne sier selv at han har dilla på delirium. Men hva er egentlig delirium, og hvordan kan man vite om pasienten har delirium eller bare er forvirret? Og hva er sammenhengen mellom delirium og demens?
Helsepersonell må vite hva delirium er!
15. mars markeres verdens deliriumdag (#WDAD2023) over hele verden. Hensikten er å øke oppmerksomheten og kunnskapen om delirium. Hva du kan gjøre for å gjøre delirium mer synlig?
En av fem pasienter får delirium
Delirium kan få pasienter til å tro at sykepleierne er romvesener. Tilstanden er svært vanlig – så mye som hver femte pasient innlagt på sykehus rammes.