Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Diabetes

Her finner du nyttig informasjon om diabetes og diabetiske fotsår

Illustrasjon: Shutterstock

Diabetes er en av de vanligste folkesykdommene, men det være vanskelig å beregne nøyaktig hvor mange som har diabetes i Norge. Basert på beregninger kan det ifølge Folkehelseinstituttet anslås at ca. 270 000 personer har kjent diabetes.

Diabetes karakteriseres ved for høye nivåer av glukose i blodet (høyt blodsukker). Type 1-diabetes skyldes mangel på insulin, og behandles med insulininjeksjoner. Type 2- diabetes skyldes at insulin har dårligere virkning kombinert med redusert evne til å skille ut insulin og behandles med kost og mosjon, blodsukkersenkende tabletter og eventuelt insulin (Folkehelseinstituttet).

Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet

har egne sider med fagressurser om diabetes.

Diabetes type 1

Tone Singstad, Spesialsykepleier ved Endokrinologisk avdeling på Akershus universitetssykehus, har skrevet en artikkel for Sykepleien om Diabeters type 1. Artikkelen gir en faglig gjennomgang av elementær kunnskap av Diabetes type 1.

Sykdommen kjennetegnes av insulinmangel. For å behandle pasientgruppen er det nødvendig å forstå hvordan insulin virker, og hva som påvirker insulinets effekt.

Her kan du lese hele artikkelen.


Diabetesforbundet

Diabetesforbundet er en uavhengig interesseorganisasjon for alle med diabetes og de som er berørt av eller interessert i diabetes. De arrangerer webinar, kurs og foredrag for helsepersonell. Formålet for forbundet er at alle med diabetes skal ha en trygg hverdag, med riktig behandling, kvalitetssikret informasjon, bedre rettigheter – og forskning som gir håp for framtiden.


Norsk Diabetessenter (NDS)

Norsk Diabetessenter (NDS) har bred kompetanse og lang erfaring innen type 1-diabetes. NDS samarbeider tett med den øvrige helsetjenesten og Diabetesforbundet. Norsk Diabetessenter ble opprinnelig bygget som ‘et hjem for sukkersyke barn’, som det het den gang. Senteret er intakt fra 50-tallets utforming og byggemåte. Tjenestene er organisert i tverrfaglige team med lege, sykepleier, psykiater, psykolog og klinisk ernæringsfysiolog, alle med spesialkompetanse innen type 1-diabetes.

Visjonen er at brukerne skal ha de beste helseutsikter, til tross for sykdommen, med fokus på best mulig egenkontroll med sykdommen, gjennom økt forståelse, læring og mestring av sin livssituasjon.


Diabetiske fotsår

Fotsår oppstår lettere hos personer med diabetes. Årsaken er at diabetes skader nervene og blodårene i føttene. Når førligheten under bena blir dårligere, er det vanskeligere å oppdage feilstillinger, skader og sår. Tilheling av oppståtte sår kan også bli dårligere fordi blodsirkulasjonen er nedsatt som følge av åreforkalkning (Helsenorge.no).

Alle fagartikler