Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Vestfold

Årsrapport 2023-Kompetansebroen Vestfold

Årsrapporten skal gi et samlet bildet av Kompetansebroen Vestfold som helhet, statistisk materiale og økonomi i løpet av året.

Kompetansebroen Vestfold

Kompetansebroen Vestfold eies av helsefellesskapet, Universitetet i Sørøst-Norge og Fagskolen Vestfold og Telemark. Kompetansebroen skal styrke kompetanse, samhandling og dekke behovet for å dele og nå frem med kompetansetiltak og informasjon på tvers av nivåer og virksomheter.

Helsepersonell og studenter har enkel tilgang til kurs og kan gjennomføre læringsaktiviteter på Kompetansebroen der de er. Det bidrar til en bedre samhandling og tryggere overføringer av pasienter mellom kommuner og sykehus.

Med faginnhold, filmer og e-læringskurs skal nettportalen bidra til standardisering av opplæring og undervisning i virksomhetene. 

Drift og organisering

Kompetansebroen hadde i utgangen av 2023 fem tilknyttede helseforetaksområder og en sentral redaksjon med ansvar for drift og utvikling. Redaksjonene har digitale møter annenhver uke og to samlinger i året. I 2023 har samarbeidet handlet om strategi, handlingsplan og utvikling av nytt sidedesign og funksjoner i nettsiden.

Den lokale redaksjonen i Vestfold har egen redaktør i 100% stilling som er plassert i avdeling HR kompetanse og utdanning ved Sykehuset i Vestfold.

Redaksjonen har ansvar for nettverksarbeid og implementeringsstøtte rettet mot kommuner, helseforetak og utdanningsinstitusjoner i Vestfold for økt anvendelse og gevinstrealisering.

Redaktør i Kompetansebroen Vestfold: Trine Søndergaard Skov

Redaktør i Vestfold: Trine Søndergaard Skov

En viktig redaktøroppgave er nettverksarbeid og implementeringsstøtte rettet mot kommunene, sykehuset og utdanningsinstitusjonene. Partene i samarbeidet har ulike- behov og interesser i nettportalen, felles er en målorientert satsing på kompetanseutvikling og informasjonsdeling.

Samarbeid med ledere, mellomledere og medarbeidere som jobber med kompetanse i kommunene er avgjørende for implementering og utvikling. Deltagelse på ledermøter og andre relevante arenaer i 2023 har ført til at flere har fått informasjon om Kompetansebroens innhold, funksjoner og muligheter.

Viktige områder som kompetansebehov, mål og hvordan kommunene jobber med kompetanseplanleggingen har vært utgangspunkt i møtene og planleggingen av videre samarbeid.

I kommunene er det behov for å bruke ressursene mer systematisk og gjøre nettsidens innhold bedre kjent i virksomhetene. Kompetansebroen skal jobbe videre med implementeringsstøtte i de ulike virksomhetene i 2024.

Sykehuset bruker Kompetansebroen til å dele informasjon og til å markedsføre fagdager eller konferanser. I 2023 har Kompetansebroen samarbeidet med avdelingssjef for samhandling i SiV, prosjektledere og andre ressurspersoner i virksomhetene.

I samarbeid med Universitetet i Sør-Øst Norge har sykehuset kombinasjonsstillinger som kliniske instruktører som følger opp studenter bachelor sykepleie i somatisk praksis. Samarbeid om hvordan kompetansebroens ressurser kan brukes av studentene når de er i praksis på sykehuset er startet.

Lærlingene i helsearbeiderfaget har hatt undervisning om Kompetansebroen, de lagde også en bruker og gjennomførte noen kurs som var relevante for utdanningsløpet deres. Flere av lærlingene har også deltatt på undervisningswebinarene om palliasjon. En målsetning videre er at lærlingene og deres veiledere i sykehuset og i kommunene planlegger ulike læringsaktiviteter med ressurser fra Kompetansebroen.

Kompetansebroen hadde stand på arbeidslivsdagen til Universitetet i Sør-Øst Norge i februar 2023. Det var mange studenter som kjente til Kompetansebroen og brukte ressursene. I samarbeidet med Universitetet i Sør-Øst Norge og Fagskolen Vestfold og Telemark er målet at Kompetansebroen styrker læringen og brukes underveis i utdanningene.

Redaksjonsråd og kontaktpersonnettverk.

Kompetansebroen Vestfold har et nettverket med kontaktpersoner fra alle virksomhetene i kommunene- og Sykehuset i Vestfold, Utviklingssenteret for hjemmetjenester og sykehjem og Universitetet i Sør-Øst Norge.

Kontaktpersonene har en særskilt rolle, oversikt og nettverk i egne virksomheter. Samarbeidet forenkler informasjonsdeling, kommunikasjon og prosesser knyttet til medvirkning.

En gang i året arrangerer Kompetansebroen en samling med hele nettverket for å styrke samarbeidet, dele erfaringer og jobbe med utvikling. Samlingen i september 2023 ble gjennomført som en workshop med temaet Hvordan bruke Kompetansebroen systematisk i opplæring og kompetanseheving. En fagsykepleier fra Tønsberg kommune innledet med å dele erfaringer om hvordan virksomheten hadde laget kompetanseplaner og hvordan ressurser på kompetansebroen brukes i praksis.

Deltakere jobbet i grupper med ulike mål og hvilke faktorer som påvirker måloppnåelse og forslag til tiltak. Gruppene delte erfaringer underveis på samlingen..

I 2022 medvirket Vestfold i en prosess i forbindelse med utarbeidelse av overordnet strategi og handlingsplan for Kompetansebroens sentrale redaksjon. Redaksjonsrådet ble i vårens møte orientert av Vestfolds styremedlem i Kompetansebroen om prosessen og resultatene Vestfold har medvirket til.

I tillegg ble det informert om nye redaksjonelle retningslinjer, diskutert pågående prosesser og planlagt aktiviteter for høsten 2023. Redaksjonsrådet er med på å bestemme retning og prioriterte oppgaver. Det ble også besluttet at det skulle planlegges undervisningswebinarer i temaet palliasjon.

I høstens møte kom redaksjonsrådet med innspill og forslag til handlingsplan 2024.

Trafikk og statistikk

Antall unike besøkende på Kompetansebroen Vestfold i 2023 var 16 000 og holder seg stabilt fra 2022. Økningen i antall sidevisninger i 2023 var på 12 %.

Antall sidevisninger

315 000

Totalt antall besøkende

16 000

Vekst i trafikk 2023

12 %

Topp 5 kommuner:

Tønsberg

Holmestrand

Larvik

Sandefjord

Horten

Kompetansebroen Vestfold henter ut statistikk fra Google Analytics. På grunn av kommunesammenslåinger er det foreløpig ikke mulighet for å hente ut egne tall for Færder kommune. Brukerne kommer med i trafikken i Tønsberg og Sandefjord på grunn av geografisk nærhet. Færder kommune bruker Kompetansebroen systematisk til kompetanseheving og opplæring og står med all sannsynlighet for en god andel av overnevnte kommuners tall.

Kompetansebroen har eget nyhetsbrev for arrangementer i Vestfold, i 2023 var det 649 som abonnerte på dette, noe som tilsvarer en økning på 25,53 % fra 2022. Tilsvarende nyhetsbrev for aktuelt- og nyhetssaker har 680 abonnenter med en økning på 32,81 %.

Vekst abonnenter

Nyhetsbrev aktueltsaker

32,81 %

Nyhetsbrev arrangementer

25,5 %

Informasjons- og kompetansedeling

Kompetansebroen tilbyr fleksibel tilgang og nye muligheter for samarbeid, informasjon- og kompetansedeling mellom sykehus, kommuner og utdanningsinstitusjoner. Lokal redaktør har ansvar for den lokale siden, publisere samhandlingsinformasjon og samarbeider med helsefellesskapet for å sikre medvirkning til felles innhold og utvikling av Kompetansebroen.no.

Aktueltsaker

I 2023 publiserte Kompetansebroen Vestfold 61 aktueltsaker, 18 lokale og 43 fra sentral redaksjon. De lokale har i hovedsak handlet om prosjekter, forbedringsarbeid, samhandlingsnyheter, nytt innhold og arrangementer.

Innholdet i sakene fra sentral redaksjon handler om informasjon om nytt innhold, tekniske funksjoner og informasjon fra nasjonalt hold. Under finner du et utvalg saker som ble publisert i 2023.

  • Pasientforløp for Kols er oppdatert

    Revidert informasjon fra Sykehuset i Vestfold om eKols og kurs for pasienter som har en kolsdiagnose.

  • Ønsker du å lære mer om palliasjon?

    Ønsker du å lære mer om palliasjon? Da kan du melde deg på undervisningswebinarer som starter 28. september.

  • ABC suksess i Larvik kommune

    Larvik kommune har fått godt utbytte av “Mitt liv ABC opplæringen” som har bidratt til økt faglig trygghet og kvalitet i tjenesten.

Nedgangen i antall nyhetssaker fra Vestfold skyldes at fokuset på lokale nyhetssaker ble tonet ned i forbindelse med omlegging og ny utforming av sidene, synlighet av faginnhold ble prioritert for brukerne av Kompetansebroen.

Arrangementer

Publisering av arrangementer på Kompetansebroen gjør det enkelt å dele kurs og andre arrangementer mellom sykehus, kommuner, utdanningsinstitusjoner og helseforetaksområdene.

Den tekniske løsning gjør utlysning, påmelding og fakturering enklere for arrangører. Arrangementene blir markedsført med eget nyhetsbrev som ukentlig sendes til 649 abonnenter i Vestfold.

En klar målsetning er å jobbe videre med arrangementer i 2024, og som pådriver for at partnerne kan arrangere og invitere hverandre med på fagdager og andre relevante samlinger i større grad.

Skjermdump Kompetansebroen
Skjermdump Kompetansebroen

Kompetansebroens unike funksjoner tilrettelegger for kompetansedeling, også mellom helseforetakene, , nyhetsbrevet gjør det enkelt å markedsføre.

I 2023 planla Kompetansebroen Vestfold i samarbeid med Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester og Sykehuset i Vestfold undervisningswebinarer om Palliasjon, delt opp i 6 temaer.

Flere av teamene i webinarene kan erstatte virksomhetens internundervisning og den digitale formen gjør at mange kan delta, på de to første som ble holdt i 2023 var det rundt 150 deltagere hver gang.

Skjermdump Kompetansebroen
Skjermdump Kompetansebroen

Forsvarlig legemiddelhåndtering i Vestfold.

Kompetansebroen tilbyr kvalitetssikret legemiddelhåndteringskurs med tilhørende lederstyringsverktøy til alle kommunene i Vestfold. Tønsberg- og Holmestrand kommune tok ressursen i bruk 2022, og høsten 2023 besluttet Færder kommune å ta i bruk Kompetansebroens legemiddelkurs fra 1.januar 2024.

Kompetansebroen har bistått de ansvarlige med informasjon til ledere og den praktiske forberedelsen.

Kompetansebroen fortsetter dialog med de resterende kommunene med mål om at alle kommunene i Vestfold skal bruke legemiddelkurset innen utgangen av 2024. Erfaringer fra kommunene som har startet har vært lærerike og videreføres i breddingen til resterende kommuner som tar legemiddelhåndteringsressursene i bruk.

Helsefellesskapet Vestfold.

Helsefellesskapet Vestfold er en samarbeidsstruktur som skal bidra til en helthetlig og sammenhengende helse- og omsorgstjeneste gjennom samarbeid og samhandling mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten.

Kompetansebroen er helsefellesskapets digitale plattform. På Kompetansebroen Vestfolds egne side finnes blant annet informasjon om helsefellesskapet, samarbeidsprosjekter, avtaler, referater og møteinnkallinger.

Kompetansebroen har videreutviklet helsefellesskapsiden for å imøtekomme behovet for informasjonsutveksling i de ulike helsefellesskapene som er tilknyttet Kompetansebroen.

Den nye sidene gir Helsefellesskapet Vestfold en tydelig plass på Kompetansebroen og tilrettelegger for informasjonsflyt både innad og mellom helsefellesskap. Siden er utviklet så det kan publiseres egne nyhetssaker med tilhørende nyhetsbrev knyttet til helsefellesskapet og samhandlingen. Mål for 2024 er å starte en prosess for å identifisere behov og beslutte hvordan helsefellesskapet skal bruke den nye funksjonen.

Samhandling

Kompetansebroen Vestfold møter sekretariatet til helsefellesskapet annenhver uke. Samhandlingssiden oppdateres av lokal redaktør, som også skriver nye artikler og følger opp forfattere av eksisterende innhold for oppdatering og revidering.

En annen viktig del av arbeidet til Kompetansebroen er kjennskap til utviklingsarbeid og prosjekter, der samarbeid om arrangementer, publisering og nettverk er sentralt. Kompetansebroen har vært til stede på en rekke møter og samlinger i 2023.

Medvirkning

Kompetansebroens strategi skal gi felles retning for forvaltning og videreutvikling av Kompetansebroen som digital plattform. Et prinsipp er medvirkning fra lokale områder, blant annet i arbeid med utvikling av innhold og funksjoner.

Samhandlingsansvarlige, samhandlingsleger og lokale redaktører fra de ulike helsefellesskapene har vært med i prosessen med å designe de nye sidene for helsefellesskap og leger. Gjennom samarbeidsmøter ble det innhentet innspill og resultatet har blitt standardiserte sider meg lokal styring på innhold.

Kompetansebroen Vestfold har fått flere henvendelser om å lage fagpakker for ulike virksomheter.

Forespørslene ble prioritert i utvikling av siden, med den nye funksjonen kan brukerne markere innhold som favoritt. Funksjonen gjør at den enkelte fagperson eller leder selv kan lage og dele fagpakker.

I flere virksomheter er oppgaver knyttet til pasienter med diabetes overført til helsefagarbeidere. Det har vært meldt inn ønsker til Kompetansebroen Vestfold om et e-læringskurs om diabetes, som kan brukes i tillegg til legemiddelkurset og den praktiske opplæringen.

Universitetet i Sør-Øst Norge undersøkte mulighetene til å utvikle en ressurs for å møte behovet. Utviklingssenteret for hjemmetjenester og sykehjem fant gjennom sitt nettverk i Norge et e-læringskurs om diabetes.

Kurset ble kvalitetssikret av fagansvarlig i sentralredaksjon og ligger nå tilgjengelig på Kompetansebroen.

Legesiden

Kompetansebroen Vestfold har egne delingsside for leger. Siden støtter effektiv informasjonsflyt med mulighet til å publisere nyhetssaker, ulik informasjon og fagressurser rettet mot leger. Siden har også nyhetsbrevfunksjon.  

Sykehuset i Vestfold har samhandlingsleger som jobber med informasjonsdeling og samarbeid mellom fastleger og sykehus. Dagens praksis er at informasjonen formidles med et nyhetsbrevet fra sykehuset, som utarbeides av samhandlingslegene.  

Det er et godt etablert samarbeid mellom samhandlingslegene og Kompetansebroen med faste møter. Lokal redaktør bistår blant annet i kontakt med kommunene og publisering av nye rutiner og annen informasjon som må gjøres tilgjengelig.

Det er enighet om at kompetansebroens funksjoner dekker behovet for informasjonsdeling, og at det er en egnet nettside for helsepersonell.   Arbeidet med at innholdet og sidedesignet treffer målgruppen, trygg overgang mellom systemene og ansvarsfordeling er igangsatt.

Et av målene for 2023 var å flytte publisering av nyhetsbrev til Kompetansebroen, men er ikke realisert. En grundig evaluering av behov og planlegging av en sikker overgang til Kompetansebroen prioriteres i 2024.

Du kan klikke her for å komme til Legesiden.

Kompetansebroens styre

Kompetansebroens styre skal sikre helhetlig utvikling, forvaltning og drift av Kompetansebroen i tråd med vedtatte strategier og prioriteringer, samt tilrettelegge for videre vekst til flere helsefellesskap for å dekkeregionale og nasjonale behov.

Styret er et kollegium, styremedlemmene representerer ikke noen interessegruppe, og har et helhetlig ansvar for drift og utvikling av Kompetansebroen.

Etter styrets mandat har Helsefellesskap og utdanningsinstitusjoner oppnevnt kandidater til styret. Vestfold er representert med følgende medlemmer i nytt styre fra 2024:

  • Styremedlem Rannveig Velken, Færder kommune.
  • Varamedlem, Anita Elmer Sykehuset i Vestfold.
  • Styremedlem, Aud Mette Myklebust, Universitet i Sør-Øst Norge..
  • Varemedlem, Trine Søndergaard Skov, Redaktør Kompetansebroen Vestfold, representant fra lokale redaksjoner.

Økonomi

I henhold til inngåtte samarbeidsavtaler skal Kompetansebroens sentrale nivå finansieres i fellesskap av alle tilknyttede helseforetaksområder. Styret beslutter årlig budsjett som så fordeles til hvert helsefellesskap etter en fordelingsnøkkel basert på innbyggertall.

Helsefelleskapene beslutter selv hvordan disse kostnadene fordeles internt i helsefellesskapet. Kostnadene vil justeres årlig i tråd med budsjettvedtaket.

Med positivt vedtak for videreføring av Kompetansebroen i Helsefellesskapet i Østfold og Helsefellesskapet Innlandet, er alle dagens tilknyttede områder videre med i samarbeidet og finansieringen av fellesløsningen.

Alle fagartikler