Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Kompetansebroen Innlandet – Årsrapport 2023

Kompetansebroen Innlandet fikk to nye medarbeidere i løpet av 2023. Torill Brekken startet opp 1. januar og Christoffer Fodstad Eng 8. mai og har dedikert ansvar for Kompetansebroen Innlandet. Stillingene er delt mellom 50% kommune ved Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Innlandet (Oppland) (USHT) og 50% spesialisthelsetjeneste ved Sykehuset Innlandet (SI) avd. samhandling og brukermedvirkning.

Bilde viser 4 treklosser med tallene 2023 på.Foto: Shutterstock

Kompetansebroen Innlandet har gjennom året publisert lokale nyhetssaker, med informasjon og satsningsområder som foregår både i kommunene og i SI.

I mai begynte vi arbeidet med videreføring av Kompetansebroen Innlandet, i Strategisk samarbeidsutvalg 17. november ble det  enstemmig vedtatt å videreføre avtalen ut 2027.

Nyhetssaker, arrangementer og faginnhold

Kompetansebroen Innlandet sørger for publisering av lokalt innhold, som nyhetssaker, informasjon om nyttig og innovativt samarbeid, opplyse om arrangementer og presentere annet fagstoff.

Nyhetssaker

Nyhetssakene 2023 har blant annet dreid seg om prosjekter, fagdager og samhandling i kommune og sykehus, i tillegg har vi hatt fokus på å få opp bruken på e-læringskursene til Behandlingshjelpemidler. Kompetansebroen Innlandet har publisert 50 nyhetssaker i 2023. I tillegg er det publisert felles saker og samarbeid med de øvrige redaksjonene. Eksempler på nyhetssaker fra 2023:

  • Aktuelt innlandet

    Stort samarbeidsprosjekt for tryggere hjemmeboende i helseregionen Sør-Gudbrandsdal

    Lillehammer kommune og Sykehuset Innlandet går sammen om et banebrytende prosjekt for å sikre trygghet og integrerte tjenester for eldre og funksjonshemmede som ønsker å bo hjemme lengst mulig.

  • Aktuelt innlandet

    Pårørendeskole i Nord-Aurdal!

    Hukommelsesteamet i Nord-Aurdal planla og gjennomførte pårørendeskole i høst. Det ble lagt opp program for 5 torsdagskvelder, der noen ble holdt på Valdres lokalmedisinske senter (VLMS) og noen i Aurdal institusjon. Videre kan du lese mer om hvordan de gjorde det.

  • Aktuelt innlandet

    Fremtidens helsefagarbeider

    Gran kommune har vært pilotkommune for studiemodulen “Klinisk observasjons-. vurderings- og handlingskompetanse” hos Fagskolen Innlandet, som er en del av satsingen Fremtidens helsefagarbeider. Vinteren og våren 2023 gjennomførte 22 helsefagarbeidere og hjelpepleiere modulen. I denne saken kan du lese mer om modulen og studentenes erfaringer.

  • Aktuelt innlandet

    Fagutvalg psykisk helse barn og unge – Sluttrapport

    Leder Marit Sundvold Brustad og nestleder Anne Christine Moberg for fagutvalg psykisk helse barn og unge la fram sin sluttrapport for Strategisk Samarbeidsutvalg 24. mai.

  • Aktuelt innlandet

    Oppfølging av kommunene i bruk av forhåndssamtaler

    Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Oppland hadde nylig en fagdag om forhåndssamtaler og framtidsfullmakt for helsepersonell i kommunene. Fagdagen er en del av prosjektet […]

  • Aktuelt innlandet

    Digital hjemmeoppfølging

    Sykehuset Innlandet starter opp team for digital hjemmeoppfølging for å støtte klinikkene ved oppstart av tjenester hjemme eller nær der pasienten bor.

Arrangementer

I 2023 ble det publisert 30 lokale arrangementer og webinarer på Kompetansebroen Innlandet i tillegg til felles arrangementer med de andre redaksjonene og nasjonale arrangementer.

Faginnhold

Kompetansebroen Innlandet har publisert noen fagartikler i samarbeid med gode kompetansemiljøer og utdanningsinstitusjoner i regionen. Noen av artiklene produseres i Kompetansebroens sentrale redaksjon, og publiseres felles for alle.

Det har blitt lansert ny modul i “Sett, hørt og forstått”. Den sjuende modulen, Helhet og sammenheng, kom ut i november. Og det er startet opp et arbeid med Statsforvalteren Innlandet om å utvikle et e-læringskurs innen ledelse og kvalitets forbedring.

Her ser du noe av det nye faginnholdet fra 2023:

  • Aktuelt innlandet

    Ny modul i “Sett, hørt og forstått” ute!

    Hva er det? Dette er et opplæringsprogram hvor det i utformingen er lagt vekt på innspill fra ulike pårørende, fra studenter og fra forskjellige fagpersoner […]

  • Aktuelt innlandet

    Eldre kreftpasienter bør vurderes grundig før de får strålebehandling

    En ny studie fra Sykehuset Innlandet viser at man ved å gjøre en geriatrisk vurdering av eldre kreftpasienter, kan forutsi utfallet av strålebehandlingen.

  • Aktuelt innlandet

    Barn og unge med diabetes

    Å jobbe med barn med diabetes er veldig variert og komplekst. Vår rolle som sykepleiere til barn med diabetes er å tilrettelegge for en best mulig hverdag. Legen har det medisinske ansvaret med doser og utregningsfaktorer. Sykepleieren følger ofte opp med mellomkontroller mellom legebesøkene.

  • Aktuelt

    Demensplan 2025

    Demensplan 2025 er regjeringens femårsplan for å forbedre tjenestetilbudet til personer med demens og deres pårørende.

Samhandling

Kompetansebroen er en felles plattform for å informere og dele innhold som er relevant for samarbeidet mellom sykehus, kommuner og utdanningsinstitusjoner. Det er viktig å være tett på ulike nettverk og fagmiljøer for å fange opp hva som rører seg, og videre kunne bidra til å dele informasjon gjennom Kompetansebroen.

VI deler Helsefelleskap Innlandet sine møter, sakslister, protokoller og aktuelle nyhetssaker. I 2023 utarbeidet vi i lokal redaksjonen ny samhandlingsside for Helsefelleskap Innlandet i samarbeid med sekretariatet.

Vi har publisert vårt første pasientforløp, dette er en pilot som testes ut i Gran og Vestre Toten i samarbeid med habiliteringstjenesten i SI. Dette er et pasientforløp for barn og unge med autismespekterforstyrrelse.

Lokalredaksjon oppdaterer kontaktinformasjon for ulike fagnettverk eksempelvis Ressurssykepleienettverket i palliasjon og kreftomsorg i Innlandet.

Samarbeid med fagmiljø i sykehus, kommune og utdanning

Den lokale redaksjonen er i jevnlig kontakt med kontaktpersoner og samhandlingsnettverk for tips og innspill til aktuelle saker. Det er et mål å fange opp hva som rører seg og videre bidra til å dele informasjon gjennom plattformen.

  • Aktuelt innlandet

    Ny rapport IVARETATT? 2023

    Pårørendeundersøkelsen IVARETATT? er gjennomført for andre gang. I rapporten er nasjonale funn over hvordan pårørende opplever å bli ivaretatt i den kommunen de er pårørende i. Undersøkelsen har mottatt 2400 besvarelser, fordelt på 141 kommuner. Nederst finner du lenke til hele rapporten.

  • Aktuelt innlandet

    Systematisert etikkarbeid i Innlandet

    Etikknettverket Innlandet fokuserer på å styrke etisk kompetanse blant helsearbeidere gjennom ulike aktiviteter. Med deltakelse i nettverket kan deltakerkommunene arbeide mot et mer etisk bevisst og reflekterende arbeidsmiljø, som igjen kan føre til økt trygghet, forbedret samarbeid og bedre beslutninger. I denne artikkelen får du vite litt mer om viktigheten av etisk refleksjon, nettverket og hvem man kan kontakte for å melde interesse.

  • Aktuelt innlandet

    Pasientforløp Intoks: Videre utrulling i Sykehuset Innlandet

    Høsten 2022 ble pasientforløp intoks pilotert ved sykehuset i Lillehammer med tilhørende DPS , BUP og kommuner. Nå er dette arbeidet implementering i resten av Sykehuset Innlandet.

  • Aktuelt innlandet

    Praksisprosjektet – Øke kvaliteten på praksisstudiene til bachelorstudenter

    Sykehuset Innlandet deltar i et samarbeidsprosjekt som tar sikte på å forbedre praksisstudiene for bachelorstudenter innen helsefag. Prosjektet, kalt “Praksisprosjektet,” er en felles innsats mellom Helse Sør-Øst (HSØ) og Norsk Sykepleierforbund. I denne saken tar vi en nærmere titt på bakgrunnen for prosjektet, dets målsetninger, og hvordan Sykehuset Innlandet driver piloteringen av dette initiativet.

Lokalredaksjonen har i tillegg presentert Kompetansebroen for blant annet Rehabiliteringsforum, Medisinsk service, Adm. samarbeidsutvalg for psykisk helse og rus, NSF FLU Landskonferanse og vi har vært på besøk hos Etnedal kommune.

Nettverksarbeid

Redaksjonene Vestfold, Østfold, Ahus og Innlandet har tett kontakt og samarbeider godt med sentral redaksjonen. Det er kort vei for bistand rundt det tekniske og redaksjonene deler tips og råd for implementering og nettverksarbeid. Fra høsten 2023 fikk Oslo en egen lokal redaksjon, 31 januar 2024 lanseres sidene og det markeres med et frokostwebinar samme dag.

I første halvdel av 2023 gjennomførte vi dialogmøter med kommunekontaktene i de forskjellige regionene, der gikk vi gjennom bruk og statistikk, før vi tok i mot innspill og ønsker for videre utvikling.

Trafikk og statistikk Kompetansebroen Innlandet 2023

Antall unike besøkende av området til Innlandet på Kompetansebroen var i 2023 på nesten 24 000. Ser vi på tallet i antall sidevisninger fra Innlandet på Kompetansebroen var det på over 384 000 sidevisninger.

Graf av trafikk fra opptaksområdet til Innlandet i 2023

Topp 10 kommuner:

  1. Hamar
  2. Gjøvik
  3. Lillehammer
  4. Østre-Toten
  5. Ringsaker
  6. Elverum
  7. Vestre-Toten
  8. Nord-Aurdal
  9. Søndre Land
  10. Sel

Nyhetsbrev

Kompetansebroen Innlandet hadde i 2023: 1136 abonnenter på Aktueltsaker og 1069 abonnenter på Arrangementer.

Alle fagartikler